Oliwa z oliwek znana jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które są bardzo przydatne dla układu sercowo-naczyniowego, metabolizmu, trawienia, kości, układu nerwowego, mózgu, obniżają poziom cholesterolu i kontrolują poziom cukru we krwi.
mają także niesamowite właściwości zdrowotne dzięki obecności w swoim składzie kapsaicyny – silnego przeciwutleniacza, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne wpływające na wiele poziomów w organizmie, m.in. na podział komórek, zmniejszając stany zapalne tkanek, poprawiając metabolizm, pracę układu krążenia, zmniejszając ryzyko chorób cukrzyca i wiele innych.
A co by było, gdyby połączyć te dwa cudowne, naturalne produkty w jeden i stosować je jednocześnie? Twoje zdrowie i organizm będą podwójnie wdzięczne, bo połączysz te dwa produkty o ich niesamowicie silnych właściwościach i podarujesz je swojemu organizmowi.
Aby przygotować oliwę z papryczek chili, po prostu zanurz kilka z nich w butelce oliwy z oliwek. Pozostaw je na kilka dni, aby wymieszały się substancje i nasyciły się wszystkimi wspaniałymi elementami, które zawierają, a następnie wykorzystaj je w swojej kuchni.
Dlaczego oliwa z papryczek chili jest tak dobra dla zdrowia?
Ostra papryczka zawiera kapsaicynę, która jest przeciwutleniaczem o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym. Kapsaicyna ma zdolność zwalczania stanów zapalnych, zmniejszania ryzyka nowotworów i chorób przewlekłych oraz ogólnie spowalnia starzenie się komórek w organizmie.
Oliwa z oliwek jest w większości nasycona tłuszczami jednonienasyconymi, które mają bardzo pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i odpornościowy. Obniża poziom cholesterolu, wyrównuje ciśnienie krwi, poziom cukru we krwi, działa odtruwająco i doskonale usprawnia procesy metaboliczne.
Profilaktyka przewlekłych chorób zapalnych
Oliwa z oliwek z papryczką chili to świetny sposób na spowolnienie przewlekłych zmian w tkankach i stłumienie stanów zapalnych. Są jedną z głównych przyczyn powstawania w organizmie chorób przewlekłych, zwyrodnieniowych i nowotworowych, dlatego przy ich pomocy można zmniejszyć to ryzyko.
Dla zdrowszego układu sercowo-naczyniowego
Oliwa z oliwek z ostrą papryką bardzo korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne. Dostarcza przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych niezbędnych do jego funkcjonowania. Ograniczenie stanu zapalnego we wszystkich tkankach, w tym układu sercowo-naczyniowego, jest kluczem do zapobiegania niebezpiecznym chorobom układu krążenia i wypadkom.
Obniża ryzyko zachorowania na raka
Oliwa z oliwek z papryczką chili zmniejsza ryzyko raka, jeśli jest regularnie spożywana. Jest wspaniałym narzędziem zmniejszającym stany zapalne i wpływ stresu oksydacyjnego w komórkach i tkankach. Ma to ogromne znaczenie dla sposobu podziału komórek. Jeśli w normalnych warunkach podzielą się, prawdopodobieństwo wystąpienia zmian złośliwych jest mniejsze.
Tłumi ból
Ponieważ oliwa z oliwek z ostrą papryką ma bardzo silne działanie, ma również właściwość łagodzenia bólu w różnych obszarach ciała. Może być pomocny przy bólach głowy, mięśni, stawów, bólach brzucha, a także przy chorobach przewlekłych.
Poprawia trawienie
Oliwa z oliwek chili wspomaga trawienie, a nawet łagodzi podrażnienia i dolegliwości żołądkowe. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym połączenie to hamuje zgagę, zmniejsza ból i skurcze, gazy i wzdęcia.
Dla silnej odporności
Układ odpornościowy potrzebuje dużej ilości witaminy C i przeciwutleniaczy, aby dobrze funkcjonować. Oliwa z oliwek z papryczką chili właśnie to daje. Ponadto zawarte w nim kwasy tłuszczowe działają również przeciwzapalnie, co jest świetnym dodatkiem do wspaniałej kombinacji zapewniającej zdrowie i silną odporność.