Wystarczy jeden liść stewii i mamy słodką filiżankę herbaty. Roślina ta pochodząca z Ameryki Południowej jest również bardzo zdrowa i można ją uprawiać także w domowej doniczce za oknem.
Ludzkość długo nie miała do dyspozycji cukru, słodziła się jedynie miodem, suszonymi owocami, słodkim syropem, który przetwarzano na przykład z soku klonowego, a nawet z marchwi. Na ziemiach czeskich pierwsze wzmianki o cukrze pojawiają się dopiero za panowania Karola IV, kiedy to cukier sprowadzono z Orientu i jako towar luksusowy był bardzo drogi.
Dziś, gdy cukier jest powszechnie dostępny, każdy z nas zjada średnio 40 kg rocznie. Cukier, czyli słodki smak, jest dla nas dobry – to coś, co od dawna zakodowaliśmy w naszych genach. Smak kwaśny wskazywał, że żywność została sfermentowana, więc mogła się zepsuć, smak gorzki wskazywał, że może to być trucizna, smak słony zdradzał zawartość soli nieorganicznych, które również nie są odpowiednie dla człowieka. Jednakże słodki smak był w większości bezpieczny. Nie bez powodu nawet małe dzieci wolą słodycze.
Zamień cukier na stewię
Cukier jest narkotykiem dla organizmu człowieka, działa na mózg podobnie jak kokaina, dlatego powoduje uzależnienie. Potrzebę słodyczy można jednak zaspokoić w inny sposób niż tylko cukrem, choć nie wszystko da się osłodzić miodem czy syropem klonowym. Naturalnym słodzikiem, który można zastąpić cukrem, jest słodka stewia.
Słodka stewia (Stevia rebaudiana)
Indianie z plemienia Guarani zamieszkujący dzisiejsze Paragwaj i Brazylię stosowali go w swojej diecie już od czasów starożytnych. Dziś stewię uprawia się nie tylko w Ameryce Południowej, ale także w Malezji, Chinach, Japonii i Korei.
Dlaczego stewia jest taka zdrowa?
-
Zmniejsza zmęczenie i syndrom zmęczenia
-
Zmniejsza ochotę na papierosy i alkohol
-
Zwiększa produkcję insuliny i tym samym pomaga złagodzić objawy cukrzycy (cukrzyca II.)
-
Zmniejsza objawy zgagi
-
Poprawia trawienie
-
Zwalcza nieświeży oddech – można przygotować roztwór do płukania jamy ustnej lub żuć liście.
-
Stewia ma działanie antybakteryjne. Przyczynia się również do mniejszej próchnicy zębów
W stewii glikozydy stewiozyd i rebaudiozyd dbają o słodki smak. Są 200-300 razy słodsze od cukru w czystej postaci! Jeśli samodzielnie uprawiasz stewię, użyjesz świeżych lub suszonych liści, które są mniej słodkie, ale wciąż około 30-40 razy słodsze niż cukier buraczany.
Jak uprawiać stewię
Stewię można także wyhodować z nasion. W lutym lub marcu wysiewamy nasiona na podłoże w szklarni i lekko je przykrywamy. Potrzebują temperatury 20°C. Gdy podrosną, przesadzamy je do większych doniczek. Przeszczep na zewnątrz dopiero w drugiej połowie maja. Uprawiaj stewię na wysokiej jakości podłożu ogrodowym, do którego dodaj humus.
Stewia jest rośliną wieloletnią, można ją uprawiać w doniczce lub pudełku, można ją sadzić latem lub sadzić na nasłonecznionym grządce, ale wymaga stosunkowo wyższej temperatury, najlepiej około 25°C. Można ją także uprawiać w szklarni. Należy jednak monitorować temperatury, aby na czas zimować. W temperaturze poniżej 10°C stewia przestaje rosnąć, pierwsze jesienne przymrozki zniszczą rośliny.
Zimą w domu wystarcza jej temperatura 8-14°C. Podlewaj oszczędnie, aby podłoże nie wyschło całkowicie. Na zimę przytnij ją 10 cm nad powierzchnią gleby, pędy wyschną, ale stewia wykiełkuje ponownie wiosną z pąków wegetatywnych na szyjce korzenia.
Zbiór stewii
Ogólnie rzecz biorąc, pomaga roślinom, gdy je kształtujesz, przycinasz i nie inaczej jest w przypadku stewii. Uszczypując, wspierasz ich rozgałęzianie. Gdy pędy osiągną 40-50 centymetrów, skróć je do około 20 cm.
Młode części pędów można jeść świeże lub suszyć.
Stewia jest najsłodsza w okresie kwitnienia, więc jest to idealny czas na jej zbiory. Z jednej rośliny można zebrać do 0,5 kg suszu.