Dobrze komponuje się ze słodkimi i pikantnymi potrawami, łatwo się syci i jest pełen ważnych korzystnych właściwości: oto awokado i jak najlepiej je jeść.
super zdrowe, Awokado to bardzo korzystny owoc i dość wszechstronny. Posiada cechy, które plasują go w kategorii superfoods, czyli pokarmów bogatych w ważne właściwości odżywcze, będących prawdziwym koncentratem dobrego samopoczucia.
Dobrze dostosowuje się do spożycia w połączeniu z innymi słonymi i słodkimi składnikami. Neutralny smak awokado sprawia, że idealnie komponuje się z najróżniejszymi kombinacjami. Znakomity we wszystkich rodzajach diet, nawet tych odchudzających, mimo że zapewnia dobry poziom energii, nie powoduje otyłości i wydaje się, że przeważają jego pozytywne strony i nie ma negatywnych skutków.
Dobre źródło witamin K, C, E i soli mineralnychprzede wszystkim potas, cały obraz odżywczy awokado czyni go cennym sprzymierzeńcem dobrego samopoczucia i zdrowia. Dowiedzmy się, jak najlepiej to połączyć i maksymalnie wykorzystać wszystkie korzyści, jakie może dać.
Korzystne właściwości i kombinacje awokado
Należy go wprowadzić do każdego rodzaju diety: awokado korzystnie wpływa na zdrowie serca, ponieważ przyczynia się do redukcji złego cholesteroluLDL, w konsekwencji zwiększając dobry, HDL, ponieważ zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
Bogata w błonnik wspomaga pracę jelit oraz wspomaga kontrolę prawidłowej masy ciała. Zawiera także przeciwutleniacze, w szczególności luteinę, która pełni funkcję zapobiegawczą w przypadku niektórych rodzajów nowotworów i chroni zdrowie wzroku. Awokado można zjeść już na śniadanie, na przykład na kromce chleba. Jednym z najczęstszych sposobów jego wykorzystania jest dodatek do sałatek.
Pokrojony w kawałki, dobrze komponuje się z różnymi rodzajami warzyw i zieleniną, od ziemniaków po mieszane sałaty i pomidory. Kiedy dojrzewa w odpowiednim momencie, przyjmuje średnio miękką konsystencję z kremowym efektem, który jest pyszny na podniebieniu. Jest również używany Dla i przyjemny w połączeniu z innymi owocami i/lub warzywami. I podstawowy składnik świeża i smaczna meksykańska specjalność, która dobrze komponuje się z mięsem lub rybą. Aby otrzymać krem z awokado wystarczy w kilka sekund zmiksować go blenderem.
W połączeniu z gorzkim kakao i słodzikiem np. syropem klonowym lub z agawy tworzy pyszny słodki krem do spożycia w filiżance lub do wypełnienia innych deserów. Następnie jest tost z awokado, doskonały szybki posiłek, który jest zarówno pożywny, jak i pełnowartościowy. Na kromce chleba awokado w tym przypadku łączy się z jajkiem w koszulce.
Sposobów na delektowanie się awokado i wprowadzenie go do swojej diety jest wiele. Jeśli nie jest jeszcze dojrzały, pozostawiony w temperaturze pokojowej dojrzeje w ciągu kilku dni. Następnie należy go przechowywać w lodówce. W przypadku otwarcia na pół, aby uniknąć utlenienia miąższu, sok z cytryny należy zalać lub przykryć folią spożywczą i w każdym razie spożyć maksymalnie w ciągu 2 dni.