FOTOPRZEPIS Sezon na szparagi w pełni: Przygotuj z niego fantastyczną, szybką zupę – nie pożałujesz!

Szparagi są pełne witamin i minerałów, a sezon na nie w pełni. Grzechem byłoby nie wykorzystać tego doskonałego warzywa. Przygotuj z nami szybką, prostą i jednocześnie smaczną zupę.

Potrzebujemy

  • 500 g białych szparagów
  • 2 kawałki żółtej cebuli
  • boczek
  • 2,5 l wody
  • rosół z kurczaka
  • olej słonecznikowy
  • sól
  • mielony czarny pieprz

Procedura

Żółtą cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na gorącym oleju słonecznikowym, aż będzie przezroczysta. Szparagi myjemy, oczyszczamy i odcinamy końcówki. Następnie kroimy go na mniejsze kawałki.

Zaraz po tym do garnka z cebulą dodajemy szparagi i chwilę smażymy.

Wlać mieszaninę do garnka z gorącą wodą i dodać również bulion z kurczaka. Dopraw wszystko solą i pieprzem i gotuj, aż szparagi będą miękkie.

Gdy szparagi się ugotują, zmiksuj zupę blenderem ręcznym.

Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni bez oleju, a następnie dodać do zupy. Dla urozmaicenia smaku i większej wartości odżywczej możemy dodać także kawałki bryndzy lub świeżą natkę pietruszki. Smacznego!

Śledź nas także na portalach społecznościowych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *