Domowe pesto, to odpowiednia roślina bazyliowa zapewniająca niepowtarzalny smak

Odkryj idealną odmianę bazylii do domowego pesto o niepowtarzalnym i niepowtarzalnym smaku: tutaj znajdziesz również idealny przepis.

Domowe pesto to jeden z najbardziej lubianych sosów w kuchni włoskiej, jednak aby uzyskać naprawdę dobry efekt, podstawą jest dobór składników. Jednym z kluczowych elementów jest niewątpliwie bazyliai nie wszystkie typy są takie same lub odpowiednie dla tego preparatu.

Aby stworzyć pesto genueńskie o autentycznym i delikatnym smaku, Basilico Genovese DOP to doskonały wybór. Dowiedz się, jak przygotować domowe pesto, które zapewni zrównoważony efekt bez goryczy.

Bazylia genueńska ChNP: cechy i zalety

The Basilico Genovese DOP wyróżnia się delikatnym zapachembez mocnej nuty mięty, która charakteryzuje inne odmiany bazylii. Liście tej odmiany są jasnozielone i mają mały, wypukły kształt. Smak jest bardzo delikatny, idealny do mieszania z orzeszkami piniowymi, oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, sardyńskim pecorino i Parmigiano Reggiano, typowymi składnikami pesto genueńskiego. Ponadto należy uściślić, że w celu zachowania wszystkich właściwości Basilico Genovese DOP, ważne jest, aby używać go na świeżo.

Składniki:

  • DOP Bazylia genueńska: 70 gr
  • Liguryjska oliwa z oliwek extra virgin DOP: 70 gr
  • Parmigiano Reggiano DOP (Stravecchio): 50 gr
  • Pecorino sardyńskie (Fiore Sardo): 30 gr
  • Orzeszki piniowe: 30 gr
  • Czosnek (z Vessalico): 2 ząbki
  • Sól gruboziarnista (morska): 3 gr

Przygotowanie:

  1. Usuń liście bazylia z gałązek opłucz je pod zimną wodą i delikatnie osusz czystą szmatką.
  2. W marmurowym moździerzu rozgnieć goździkiczosnek pozbawiony duszy, dopóki nie otrzymasz kremu.
  3. Dodaj I orzeszki piniowe i rozgniataj je, aż staną się pastą.
  4. Dodaj liście bazylii i sól gruboziarnista, ugniatać ruchami udarowymi i obrotowymi aż do uzyskania kremowej konsystencji.
  5. Dodaj także pecorino i Parmezan, dokładnie ubijając, aby dobrze je połączyć.
  6. Wlaćoliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i mieszamy tłuczkiem przez kilka chwil. Użyj pesto według własnego uznania, na przykład do przyprawienia makaronu.

The Pesto genueńskie jest teraz gotowy do użycia w różnych przepisachgwarantując autentyczny i niepowtarzalny smak. Pamiętaj, że aby uzyskać domowe pesto o niepowtarzalnym smaku, najlepszym wyborem będzie Genueńska Bazylia ChNP. Nie wahaj się spróbować tej odmiany bazylii, aby zmaksymalizować smak pesto i wprowadzić na stół autentyczne i tradycyjne danie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *