Sucha pogoda negatywnie wpływa na nastrój, ale przede wszystkim na odporność, nic więc dziwnego, że często chorujemy na grypę i przeziębienia. Każdy, kto szuka naturalnej pomocy w walce z zarazkami i wirusami, powinien spróbować niedźwiedziego mleka. Lekarstwo tej starej babci to wyjątkowe połączenie miodu, mleka i rumu. A każdy, kto chce, może jeszcze bardziej ulepszyć sprawdzony lek…
Miedź
Jest tradycyjnym pomocnikiem zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu przeziębień, zapobiega chorobom dróg oddechowych i łagodzi gorączkę. Zawiera optymalny stosunek białek i minerałów, witamin, żelaza, wapnia, fosforu i olejów roślinnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Miód jest tradycyjnie stosowany ze względu na jego działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyseptyczne.
Mleko
jest tradycyjnym źródłem wysokiej jakości białka i kwasu mlekowego, przede wszystkim jest dosłownie bombą witaminową – zawiera witaminy A, E, K i witaminy z grupy B oraz minerały m.in. wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, żelazo i jod.
Przepis na mleko niedźwiedzie
Składniki
Przygotowanie
Podgrzej mleko, dodaj odrobinę rumu i wymieszaj z miodem.
Do czego służy mleko niedźwiedzie?
Mleko niedźwiedzie pomaga głównie przy problemach z oddychaniem. Jest świetny i skuteczny szczególnie na początkowe objawy przeziębienia, pomaga gdy mamy drapanie w gardle, chrypkę, kaszel, katar i zmęczenie. Ładnie nas rozgrzewa. Wieczorem wypijamy jedną lub dwie szklanki niedźwiedziego mleka małymi łykami i rano znów będziemy w formie.
5 przypraw, które poprawiają smak niedźwiedziego mleka
Klasyczne mleko niedźwiedzie możemy wzbogacić przyprawami i dodać jeszcze większe działanie lecznicze oraz nadać mu wyjątkowy smak. Wystarczy, że do gotowego napoju dodamy szczyptę pikanterii, która naszym zdaniem nam pomoże i bardzo nam smakuje.
Czarny pieprz
jest to przede wszystkim popularna przyprawa, ale posiada także istotne właściwości lecznicze. „Pieprz w małych ilościach ma działanie dezynfekujące i antybakteryjne. Między innymi naturalnie wzmacnia ogólną obronę organizmu i pomaga organizmowi w detoksykacji. Może również skutecznie pomóc przy grypie i przeziębieniu, zwłaszcza przy kaszlu i przeziębieniu. Pieprz rozgrzewa ciało, a krew przepływa przez błony śluzowe, dzięki czemu łatwiej łagodzi się przeziębienie i poprawia się skuteczność w usuwaniu kaszlu. wyjaśnia Martin Kolár
Cynamon
Aromatyczny i lekko słodzony cynamon to popularna przyprawa, działa przeciwko szerokiej gamie wirusów, bakterii i grzybów, cieszy się opinią naturalnego antybiotyku i środka przeciwwirusowego, działa przeciwzapalnie i dezynfekująco. Sprawdził się w profilaktyce i leczeniu grypy i przeziębienia, pomaga poprawić ogólną odporność organizmu. Stosuje się go do dezynfekcji jamy ustnej w przypadku dusznicy bolesnej lub zapalenia zębów. Dodatkowo usuwa nieświeży oddech, kaszel pomaga przy przeziębieniach. Smak niedźwiedziego mleka podkreśla także szczypta mielonego cynamonu.
Kurkuma
czasami nazywany także szafranem indyjskim lub żółtym imbirem, jest używany jako przyprawa i ważny lek. „Dzięki zawartej żółto-pomarańczowej substancji czynnej kurkuma korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. Znany jest głównie ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych, przeciwwirusowych i przeciwutleniających. Jest bardzo skutecznym naturalnym wojownikiem przeciwko bakteriom i wirusom, ogólnie wzmacnia organizm.” mówi zielarz. Słynne jest tzw. złote mleko z kurkumy – . Sprawdzi się jako dobry naturalny lek w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienia, gdyż łagodzi kaszel, ból gardła i głowy.
Ząbek
ma słodki smak, który często przechodzi w gorzki smak. Głównym składnikiem olejku goździkowego jest związek fenolowy eugenol, który działa miejscowo znieczulająco i antyseptycznie, jako przyprawa lecznicza wzmacnia układ odpornościowy, działa antybakteryjnie i, co nie mniej ważne, może zwalczać stany zapalne w organizmie. Jednocześnie działa również dezynfekująco i może łagodzić ból. Przy pomocy goździków możemy walczyć z przeziębieniami, stanami zapalnymi dróg oddechowych i nudnościami.
Buzdygan
Gałka muszkatołowa to przyprawa o wyraźnym aromacie i łagodnym smaku, zawiera głównie lecznicze lotne olejki eteryczne i alkaloidy. „Ziemia pomaga się uspokoić, ale jednocześnie jest doskonała na przeziębienia, zwłaszcza kaszel i przeziębienie, ponieważ może rozpuścić flegmę” stany i zaopatrzenie zielarza: „Do użytku wewnętrznego gałkę muszkatołową stosuje się w szczyptach lub na czubku noża. Prawdą jest, że im mniej, tym lepiej. W małych ilościach ma działanie lecznicze, w większych dawkach działa jak narkotyk, może powodować pocenie się, kołatanie serca, bóle głowy, bóle ciała, a w ciężkich przypadkach halucynacje.
Czosnek
zawiera dużą ilość witaminy C, magnezu i wapnia. Jest uważany za skuteczny naturalny antybiotyk, ale także silny środek przeciwwirusowy, dzięki czemu w naturalny sposób pomaga chronić przed infekcjami wirusowymi. Jest dobry jako profilaktyka, ale skutecznie wspomaga także leczenie chorób przeziębieniowych. „Jeśli na czubek noża dodamy zmiażdżony, drobno posiekany lub wyciśnięty czosnek, otrzymamy naprawdę niezwykłe lekarstwo. W ramach ochrony przed wirusami polecam stosować nalewkę czosnkową przez miesiąc, 20 kropli trzy razy dziennie na szklankę wody przed posiłkami.” zalecane przez Martina Kolára.