Sprawność fizyczna nie jest już taka jak dawniej. Oprócz zmarszczek i siwych włosów z biegiem lat pojawiają się dodatkowe kilogramy. Niezależnie od tego jak jemy. Wraz z wiekiem znacznie trudniej jest utrzymać wagę. Dlaczego tak jest?
Dlaczego waga wzrasta?
Naukowcy ze Sztokholmu wykazali w swoich badaniach, że w starszym wieku łatwiej jest przybrać na wadze, gdyż zmniejsza się zdolność magazynowania tłuszczu w tkance tłuszczowej i jej usuwania. W ciągu 13 lat przeanalizowali komórki tłuszczowe u 54 mężczyzn, a także u kobiet. Analiza ta wykazała, że u obu płci przemiana tłuszczów w tkance tłuszczowej maleje wraz z wiekiem. Oznacza to szybkość, z jaką tłuszcze są usuwane z komórek tłuszczowych i odwrotnie, w nich przechowywane. Fakt ten jest warunkiem wstępnym przyrostu masy ciała.
Ci, którzy nadal jedzą normalnie, czyli nie rekompensują tego spadku spożywaniem mniejszej ilości kalorii, zyskują średnio 20 proc. Wyniki po raz pierwszy pokazują, że procesy zachodzące w naszej tkance tłuszczowej regulują zmiany masy ciała w trakcie starzenia się niezależnie od innych czynników. Może to otworzyć możliwości opracowania nowych procedur leczenia otyłości.
Następnie badacze zbadali gospodarkę tłuszczową u 41 kobiet, które przeszły tzw. operację bariatryczną, czyli zmniejszenie żołądka lub skrócenie przewodu pokarmowego. Eksperci chcieli dowiedzieć się, jak tempo wymiany tkanki tłuszczowej może wpłynąć na ich zdolność do utrzymania przyrostu masy ciała w ciągu najbliższych czterech do siedmiu lat. Wyniki wykazały, że jedynie tym kobietom, które przed zabiegiem miały niski poziom metabolizmu tłuszczów, udało się go zwiększyć, a tym samym utrzymać utratę wagi.
Więcej ruchu pomoże
Można także walczyć ze spowolnionym metabolizmem tłuszczów poprzez zwiększenie ruchu. Otyłość i choroby z nią związane stały się problemem globalnym. Zrozumienie dynamiki tkanki tłuszczowej i tego, co reguluje ilość tkanki tłuszczowej u człowieka, nigdy nie było ważniejsze. Ryzyko otyłości zmniejsza się także poprzez zastąpienie połowy porcji niektórych przekąsek, takich jak smażone chipsy ziemniaczane czy kiełbaski, suszonymi owocami.
Suszone owoce zmniejszają ryzyko przyrostu masy ciała
Eksperci obserwowali trzy grupy osób przez 20 lat:
- mężczyźni w wieku od 40 do 75 lat
- kobiety w wieku od 35 do 55 lat
- kobiety w wieku od 24 do 44 lat
Podczas tych badań monitorowali ich stan zdrowia, wagę i odżywianie. Okazało się, że u osób, które jadły co najmniej 14 gramów suszonych owoców dziennie, ryzyko przybrania na wadze dwóch lub więcej kilogramów w ciągu czterech lat było mniejsze. Ochronne działanie suszonych owoców jest jeszcze bardziej widoczne, gdy je się je zamiast niezdrowych przekąsek. Wyniki badania potwierdzają wniosek, że regularne spożywanie suszonych owoców bogatych w witaminy, sole mineralne i dobre tłuszcze korzystnie wpływa na zdrowie i pomaga utrzymać wagę pod kontrolą. Na przykład przyczyniając się do uczucia sytości.
Odkryj jeszcze więcej ciekawych artykułów, przepisów i filmów!