Surimi to bardzo lubiana potrawa, często dodawana do sałatek z owoców morza. Jest to jednak produkt niezdrowy. A dzisiaj zdradzamy dlaczego.
W ostatnich latach spożycie surimi, zwanego także mięsem kraba, coraz bardziej wzrasta. Składnik często spotykany w przetworach restauracyjnych, w przetworach stołówkowych, a także jako składnik do stosowania w domu i w sprzedaży w supermarketach. Produkt błędnie uznawany za zdrowy, bo bazuje na rybach, a tak naprawdę nim nie jest.
W rzeczywistości nie wszyscy o tym wiedzą surimi jest faktycznie niezdrowe ponieważ zawiera bardzo mało ryb. W pewnym sensie można wręcz powiedzieć, że należy ona do tzw. żywności ultraprzetworzonej i w związku z tym najlepiej byłoby jej jak najbardziej unikać. Dowiedzmy się więc, co jest nie tak z tym preparatem i dlaczego lepiej zaprzestać jego stosowania, aby wzbogacić swoje potrawy o smak.
Żegnaj Surimi: dlatego lepiej przestać go jeść
Jak to często bywa w przypadku zakupu gotowego produktu, wykorzystanie informacji zawartych na opakowaniu może wprowadzić w błąd. Przykładem tego jest surimi, które często reklamowane jest jako zdrowe i wykonane z ryb najwyższej jakości, podczas gdy w rzeczywistości wcale tak nie jest. Aby dowiedzieć się więcej o produkcie wystarczy dokładnie przeczytać etykietę ze składem. Jednym prostym spojrzeniem widać, że u podstawy surimi jest tylko 38% rybChwila reszta to mieszanka skrobi, białek jaj, aromatów i dużej ilości soli a w najgorszym przypadku wzmacniacz smaku, o którym dobrze wiemy, że jest szkodliwy dla zdrowia.
Jest to zatem pokarm wcale nie zdrowy, który nie zawiera Omega3, jak się często mówi, i który przede wszystkim nie zawiera mięsa kraba, którego ma jedynie aromat. Ultraprzetworzona żywność, która niewątpliwie dodaje smaku potrawom, ale wszystko kosztem zdrowia. Co więcej, obecność soli oprócz glutaminianu sprawia, że jest to naprawdę szkodliwy pokarm, wcale nie dietetyczny i niezbyt odpowiedni dla osób dbających o kondycję i zdrowie.
Krótko mówiąc, jeśli zależy Ci na dobrym samopoczuciu, idealnym rozwiązaniem będzie skupienie się na innych preparatach doprawiających sałatki. A jeśli jesteś miłośnikiem owoców morza, lepiej użyć świeżych składników, być może ze sklepu rybnego, które z pewnością będą w stanie zapewnić zdecydowanie przyjemniejsze doznania smakowe, bo o tym decyduje smak składników, a nie soli i dodanych substancji chemicznych.