Jeśli risotto nigdy nie wyjdzie tak, jak byś sobie tego życzył, postępuj zgodnie z tymi cennymi wskazówkami doświadczonych szefów kuchni, a zobaczysz rezultat.
Wśród najbardziej lubianych potrawwszechstronne i eleganckie elementy kuchni włoskiej niewątpliwie jest risotto. Kremowe, otulające, ciepłe i smaczne, z rybą, mięsem, kremem szafranowym, warzywami, serami: to danie, które łatwo łączy się z każdym produktem i jest pierwszym daniem, które jest równie dobre i pozornie proste, jak skomplikowane w wykonaniu. To nie jest prosty proces i tak jest czarna bestia wielu domowych kucharzy próbujących udoskonalić swoją technikę.
Ale to od profesjonalnych szefów kuchni potrzebujemy ”kopia”aby móc udoskonalić dania, które chcemy podać na stół. Dla zrobić idealne risottoRzeczywiście, istnieją pewne zasady i triki które są stosowane regularnie tylko w haute cuisine, ale które są tajemnicą sukcesu. Jeśli zastosujesz się do tych wskazówek, Twoje risotto będzie najlepsze, jakie pozwolisz skosztować swoim gościom.
Zasady doskonałego risotto: wielcy szefowie kuchni zdradzają triki, dzięki którym unikniesz ponownego popełniania błędów
Podstawowe zasady idealnego risotto są nieliczne i proste ale których należy bezwzględnie przestrzegać, aby uzyskać gwarantowany wynik. W ten sposób uzyskasz odpowiednią konsystencję, właściwą równowagę smaków, doskonałe gotowanie i ogólny wynik, który sprawi, że każdemu będzie smakować.
Przede wszystkim wybierz odpowiedni ryż. Błędny wybór rodzaju to pierwszy błąd, który uniemożliwia uzyskanie idealnego dania. W rzeczywistości będziesz musiał użyj Carnarolinajbardziej odpowiedni ze wszystkich do risotto. The płyn do gotowania musi być domowej roboty: bez kostki bulionowej, ale bulion warzywny własnoręcznie wykonany to sekret sukcesu Twojego dania.
Mieszać będziesz musiał niezwykle delikatnie i konsekwentnie, wykonując regularne ruchy. W ten sposób płyn będzie mógł prawidłowo zmieszać się z ryżem i stworzyć typową kremowość risotto. Konsystencja to podstawa: w tym właśnie tkwi ostateczny sekret perfekcyjnie wykonanego dania. Nie może być ani zbyt miękkie, ani zbyt twarde i niedogotowane, co stanowi idealną równowagę, która jest otulająca i ciepła na podniebieniu.
Nie zapomnij zamieszaj risotto, to znaczy dodanie elementu tłustegozazwyczaj masło jest najbardziej odpowiednie do uzyskania idealnego rezultatu. Aby uzyskać dodatkowy efekt, możesz dodać łyżkę parmezanu. W końcu, Podstawowym krokiem jest opiekanie ryżu. Dzięki temu ziarna stają się błyszczące i niemal perłowe, dzięki czemu mogą utrzymać gotowość przez cały proces przygotowania, a jednocześnie zapobiegają powstaniu efektu lepkości typowego dla źle przygotowanego risotto!