Zjadanie owadów, czyli entomofagia, z pewnością nie jest niczym nowym. W krajach rozwijających się owady uważane są za źródło taniego białka. Zaczynamy podążać za ich przykładem także w krajach rozwiniętych. Chociaż wciąż jest wielu ludzi, którzy nie patrzyliby na owady, liczba tych, którzy biorą je na swoją łaskę, stale rośnie. O owadach mówi się, że są pożywieniem przyszłości. Może Ci się wydawać, że nie jesz owadów, ale eksperci twierdzą, że rocznie (podczas snu) zjadamy nawet 1 kg owadów!
Jedzenie owadów
Owady można kupić w różnych postaciach. Czasem oblana jest czekoladą, jako dekoracja różnych deserów, a czasem pokryta mieszanką przypraw. Jednak nie każdy zjada owady w całości. Sprzedawane są za nie mączki owadobójcze, czyli drobno zmielone ciała owadów. W tej formie możesz dodawać owady do dowolnego jedzenia, tak naprawdę nie widząc ich. Taka konsumpcja jest dla wielu osób znacznie bardziej akceptowalna.
Zdjęcie: Pixabay
Jadalne owady
Do owadów jadalnych zaliczają się chrząszcze, gąsienice, mrówki, pszczoły i osy, koniki polne i świerszcze, robaki, termity i inne (ważki, muchy itp.). Jeśli chcesz kupić owady jadalne w Czechach, będą to owady, które spełniły warunki bezpieczeństwa Unii Europejskiej. Można u nas kupić osobnika dorosłego, a także larwę świerszcza domowego, larwę płomykówki, osobnika dorosłego oraz larwę szarańczy wędrownej i larwy mącznika.
Hodowla owadów jadalnych
Obecnie można natknąć się także na hodowle owadów jadalnych. Następuje w nich wysiadywanie jaj, które u świerszczy trwa około tygodnia. Z jaj wylęgają się następnie młode osobniki. Proces ten trwa od dwóch do trzech tygodni. Po wykluciu świerszcze przenoszone są do plastikowych pudełek, gdzie mają pożywienie i wodę. Po około 32 dniach są gotowe do przetworzenia. Około 24 godziny przed przetworzeniem świerszcze nie otrzymują pożywienia, aby przewód pokarmowy był pusty. Przetwarzanie rozpoczyna się od przeniesienia świerszczy na zimno, w wyniku czego następuje u nich proces hibernacji (zatrzymuje się ich metabolizm). Następnie świerszcze są myte i suszone. Po wysuszeniu są zamrażane, mielone i filtrowane.
Krykiet kontra kurczak
Owady są bogatym źródłem niektórych składników odżywczych, których brakuje w innych rodzajach mięsa. Owady zawierają na przykład żelazo, cynk, magnez, fosfor i selen. Zawartość witaminy D zależy od stopnia ekspozycji owada na promieniowanie UVB. Zawartość białka może się różnić w zależności od rodzaju owada, ale prawdą jest, że białko pochodzące od owadów jest łatwo przyswajalne. 100 g krykieta domowego zawiera od 59 do 72 g białka i od 10 do 23 g tłuszczu. 100 g piersi z kurczaka zawiera 20 g białka i około 7 g tłuszczu.
Źródła informacji:
https://aktin.cz/jedly-hmyz-jako-zdroj-proteinu
Zdjęcie: Pixabay