Gordon Ramsay to potęga w świecie gastronomii. Ten brytyjski szef kuchni zdobył dotychczas 21 gwiazdek Michelin za swoje umiejętności kulinarne, a wielu początkujących szefów kuchni marzy o pracy pod jego surowymi rękami. Urzekł nas przepis na słynną sałatkę kalafiorową z karmelizowanymi migdałami, której można spróbować także w jednej z restauracji Gordona.
Opinia publiczna postrzega Ramsaya bardziej jako sympatycznego faceta z programów telewizyjnych, w których hojnie udziela rad i wskazówek, jak gotować z miłością. Spróbuj przygotować jeden z jego doskonałych przepisów we własnej kuchni, a na pewno nie pożałujesz.
Potrzebujemy
- 1 cały kalafior
- 1 cytryna
- 200 g migdałów
- 100 g masła
- 200 ml oliwy z oliwek
- 100 ml octu jabłkowego
- 100 ml mleka
- 1/2 szalotki
- 30 g miodu
- 20 g cukru
- 10 g pieprzu cayenne
- 10 g szczypiorku
- 10 g koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 białko jaja
- 1 łodyga tymianku
- cały czarny pieprz
- nasiona kolendry
- sól morska do smaku
Procedura
Przygotowanie wstępne jest bardziej czasochłonne, ale potem przebiega szybko. Zaczynamy od bazy pod specjalny dressing, tzw. „vinaigrette”. W szklance wymieszaj oliwę i ocet, dodaj posiekaną szalotkę, cały ząbek czosnku, tymianek, kilka ziaren pieprzu i kilka nasion kolendry. Gordon zaleca stosowanie blanszowanego czosnku, aby zapobiec utlenianiu. Najpierw zanurz czosnek na kilka sekund we wrzącej wodzie i ostudź w zimnej wodzie. Zamknij szklankę pokrywką lub przykryj folią i odstaw na 3 dni w temperaturze pokojowej.
Po upływie ustawionego czasu przechodzimy do kolejnego kroku. Winegret przecedzić przez sitko, dodać miód i dobrze wymieszać. Umytego kalafiora podziel na różyczki i z grubsza zmiksuj lub pokrój nożem. Migdały wymieszać z ubitymi białkami, cukrem, pieprzem cayenne i szczyptą soli.
Kalafior podsmażamy na roztopionym maśle ze szczyptą soli, przykrywamy pokrywką i dusimy około 5 minut na małym ogniu.
W międzyczasie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozsyp migdały i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 5 minutach wymieszać migdały i piec kolejne 5 minut.
Gotowy kalafior lekko ostudzimy i połowę zmiksujemy w blenderze. Dodać mleko, sok z cytryny, szczyptę soli i zmiksować na gładkie puree. Resztę kalafiora wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, koperkiem, skórką z cytryny i dwiema trzecimi migdałów. Całość doprawiamy sosem i doprawiamy do smaku.
Zaraz zostanie podane. Na talerz wyłóż puree z kalafiora, na środku połóż sałatkę i posyp pozostałymi migdałami. Na wierzch dodaliśmy także kiełki fasoli mung. Nie wiemy, co powiedziałby na to Gordon, ale do naszej sałatki pasowały idealnie. Smacznego!
Śledź naszego Instagrama