FOTOPRZEPIS Zdrowa dobroć od światowej sławy szefa kuchni: Spróbuj sałatki jak z drogiej restauracji

Gordon Ramsay to potęga w świecie gastronomii. Ten brytyjski szef kuchni zdobył dotychczas 21 gwiazdek Michelin za swoje umiejętności kulinarne, a wielu początkujących szefów kuchni marzy o pracy pod jego surowymi rękami. Urzekł nas przepis na słynną sałatkę kalafiorową z karmelizowanymi migdałami, której można spróbować także w jednej z restauracji Gordona.

Opinia publiczna postrzega Ramsaya bardziej jako sympatycznego faceta z programów telewizyjnych, w których hojnie udziela rad i wskazówek, jak gotować z miłością. Spróbuj przygotować jeden z jego doskonałych przepisów we własnej kuchni, a na pewno nie pożałujesz.

Potrzebujemy

  • 1 cały kalafior
  • 1 cytryna
  • 200 g migdałów
  • 100 g masła
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 100 ml mleka
  • 1/2 szalotki
  • 30 g miodu
  • 20 g cukru
  • 10 g pieprzu cayenne
  • 10 g szczypiorku
  • 10 g koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 białko jaja
  • 1 łodyga tymianku
  • cały czarny pieprz
  • nasiona kolendry
  • sól morska do smaku

Procedura

Przygotowanie wstępne jest bardziej czasochłonne, ale potem przebiega szybko. Zaczynamy od bazy pod specjalny dressing, tzw. „vinaigrette”. W szklance wymieszaj oliwę i ocet, dodaj posiekaną szalotkę, cały ząbek czosnku, tymianek, kilka ziaren pieprzu i kilka nasion kolendry. Gordon zaleca stosowanie blanszowanego czosnku, aby zapobiec utlenianiu. Najpierw zanurz czosnek na kilka sekund we wrzącej wodzie i ostudź w zimnej wodzie. Zamknij szklankę pokrywką lub przykryj folią i odstaw na 3 dni w temperaturze pokojowej.

Po upływie ustawionego czasu przechodzimy do kolejnego kroku. Winegret przecedzić przez sitko, dodać miód i dobrze wymieszać. Umytego kalafiora podziel na różyczki i z grubsza zmiksuj lub pokrój nożem. Migdały wymieszać z ubitymi białkami, cukrem, pieprzem cayenne i szczyptą soli.

Kalafior podsmażamy na roztopionym maśle ze szczyptą soli, przykrywamy pokrywką i dusimy około 5 minut na małym ogniu.

W międzyczasie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozsyp migdały i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 5 minutach wymieszać migdały i piec kolejne 5 minut.

Gotowy kalafior lekko ostudzimy i połowę zmiksujemy w blenderze. Dodać mleko, sok z cytryny, szczyptę soli i zmiksować na gładkie puree. Resztę kalafiora wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, koperkiem, skórką z cytryny i dwiema trzecimi migdałów. Całość doprawiamy sosem i doprawiamy do smaku.

Zaraz zostanie podane. Na talerz wyłóż puree z kalafiora, na środku połóż sałatkę i posyp pozostałymi migdałami. Na wierzch dodaliśmy także kiełki fasoli mung. Nie wiemy, co powiedziałby na to Gordon, ale do naszej sałatki pasowały idealnie. Smacznego!

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *