Dzisiejszy przepis: Zwykle robimy z niego ciasto, spróbujecie też rabarbarowego mojito?

Być może nie piłeś jeszcze niezwykłego mojito z rabarbarem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je w domu. Jako barman nie potrzebujesz specjalnego kursu ani wieloletniego doświadczenia. Jeśli znudziły Ci się rabarbarowe bąbelki i chcesz delektować się tym warzywem w innej formie, wypróbuj ten napój. Dzięki orzeźwiającemu smakowi umili upalne dni. Oczywiście można ją pić także bez alkoholu, a jej ciekawy kolor można uzyskać wybierając mocno czerwone łodygi.

Potrzebujemy

  • sok z 2 limonek
  • 2 łyżki cukru
  • 15 listków świeżej mięty
  • 1 część białego rumu
  • 3 części wody gazowanej
  • 1 szklanka soku rabarbarowego
  • lód

Potrzebujemy soku rabarbarowego

  • 450 g łodyg rabarbaru pokrojonych na małe kawałki
  • ¼ szklanki cukru lub innego słodzika
  • 1 szklanka wody

Procedura

  1. W misce lub moździerzu rozgnieć liście mięty z cukrem, aby uwolnić aromat. Następnie wlać sok z limonki i wymieszać.
  2. Podziel tę mieszaninę na dwie szklanki i dodaj do każdej ½ szklanki soku rabarbarowego.
  3. Sok rabarbarowy przygotowuje się wkładając kawałki rabarbaru do garnka z wodą i cukrem. Gotuj na małym ogniu przez około 10 do 15 minut.
  4. Jeśli rabarbar jest kwaśny, w razie potrzeby dodaj więcej cukru. Zdejmij z kuchenki i odcedź.
  5. Rum dzielimy na pół i wlewamy do obu szklanek tak, aby napełnić około ¾ szklanek.
  6. Dopełnij wodą gazowaną, dodaj lód i udekoruj kawałkiem rabarbaru i kilkoma listkami mięty.
  7. Wymieszaj rabarbarowe mojito i podawaj.

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *