Być może nie piłeś jeszcze niezwykłego mojito z rabarbarem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je w domu. Jako barman nie potrzebujesz specjalnego kursu ani wieloletniego doświadczenia. Jeśli znudziły Ci się rabarbarowe bąbelki i chcesz delektować się tym warzywem w innej formie, wypróbuj ten napój. Dzięki orzeźwiającemu smakowi umili upalne dni. Oczywiście można ją pić także bez alkoholu, a jej ciekawy kolor można uzyskać wybierając mocno czerwone łodygi.
Potrzebujemy
- sok z 2 limonek
- 2 łyżki cukru
- 15 listków świeżej mięty
- 1 część białego rumu
- 3 części wody gazowanej
- 1 szklanka soku rabarbarowego
- lód
Potrzebujemy soku rabarbarowego
- 450 g łodyg rabarbaru pokrojonych na małe kawałki
- ¼ szklanki cukru lub innego słodzika
- 1 szklanka wody
Procedura
- W misce lub moździerzu rozgnieć liście mięty z cukrem, aby uwolnić aromat. Następnie wlać sok z limonki i wymieszać.
- Podziel tę mieszaninę na dwie szklanki i dodaj do każdej ½ szklanki soku rabarbarowego.
- Sok rabarbarowy przygotowuje się wkładając kawałki rabarbaru do garnka z wodą i cukrem. Gotuj na małym ogniu przez około 10 do 15 minut.
- Jeśli rabarbar jest kwaśny, w razie potrzeby dodaj więcej cukru. Zdejmij z kuchenki i odcedź.
- Rum dzielimy na pół i wlewamy do obu szklanek tak, aby napełnić około ¾ szklanek.
- Dopełnij wodą gazowaną, dodaj lód i udekoruj kawałkiem rabarbaru i kilkoma listkami mięty.
- Wymieszaj rabarbarowe mojito i podawaj.
Śledź naszego Instagrama