Orzechy: Skorzystaj z ich dobroczynnych właściwości dla swojego zdrowia

Można je znaleźć na talerzu przystawek, na różnych imprezach, w mieszankach warzywnych, smażonych z warzywami i na deserach lodowych. Lub są używane w kremach. Pieczemy je w naszych ulubionych potrawach, ciastach i ciastach. Z pewnością rozumiesz, że orzechy odgrywają dużą rolę w naszym życiu.

Co to za orzechy?

Orzechy pochodzą z wielu różnych rodzin roślin. Klasyfikujemy je albo do orzechów drzewiastych (jednonasienne owoce w twardej skorupce), albo do orzeszków ziemnych (wchodzące w skład roślin strączkowych). Wszystkie mają kilka porównywalnych korzyści poprawiających samopoczucie. Do ich zalet można zaliczyć np.:

  • Świetne źródło błonnika
  • Wysoka zawartość białka
  • Pełne zdrowych witamin i minerałów, takich jak witamina E, kwas foliowy, niacyna, magnez, witamina B6, cynk, miedź i potas
  • Doskonałe źródło trywialnego aminokwasu l-argininy, który wpływa na ochronę serca przed tworzeniem się płytki nazębnej
  • Pełen podnoszących na duchu fitochemikaliów, które powiązano z zapobieganiem chorobom serca

Jaka jest zawartość tłuszczu?

28 gramów orzechów zawiera od 160 do 200 kalorii, z czego 80 do 90% to tłuszcz. Więc tak, orzechy są bogate w tłuszcze. Ale to nie powód, aby je porzucić. Tłuszcz zawarty w orzechach to zasadniczo tłuszcz jednonienasycony. Jeśli zastąpisz nimi tłuszcze nasycone, pomogą one obniżyć poziom cholesterolu. Mogą również obniżyć poziom LDL, czyli złego cholesterolu, utrzymując jednocześnie dobry cholesterol HDL na wyższym poziomie.

Ponieważ orzechy są bogate w tłuszcze, są również zazwyczaj bogate w kalorie, dlatego ważne jest, aby mądrze włączać je do swojej diety. Wystarczy jedna porcja orzechów dziennie – czyli około jednej garści.

Jakie mamy orzechy:

  • Orzeszki ziemne
  • Orzechy włoskie
  • Migdałowy
  • Orzechy nerkowca
  • Orzechy pekan
  • Pistacja
  • orzechy brazylijskie

Jak uwzględnić więcej orzechów w odchudzaniu

Jeśli kupujesz gotowe mieszanki jako szybką przekąskę, zalecamy unikanie tych zawierających sól lub kandyzowane, suszone owoce (takie jak żurawina, która zawiera cukier). Lepiej też pominąć te smażone na tropikalnych olejach. Lub stwórz własną mieszankę.

Zdjęcie: Pixabay

Najlepszym sposobem jest stosowanie diety niskokalorycznej, bogatej w błonnik, bogatej w węglowodany złożone (pełne ziarna, warzywa, orzechy i nasiona). Dodawaj do tego codziennie bogate w wapń owoce, warzywa i produkty mleczne, aby uzyskać idealne efekty zdrowotne. Zdrowa utrata masy ciała w połączeniu z regularnymi ćwiczeniami zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

Źródła informacji: health.clevelandclinic.org., dtest.cz

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *