Plasterki miodu to bardzo smaczny i coraz bardziej popularny deser. Choć jest to dość tradycyjne ciasto, które przygotowywały nasze babcie, a nawet ich mamy, to jego lekki smak i świetne połączenie słodkiego ciasta z orzechami i pysznym nadzieniem przypadnie do gustu każdemu. Jeśli nie wiesz, co przygotować na słodkości na weekend przy kawie, być może właśnie znalazłeś odpowiednią inspirację.
Potrzebujemy
Składniki na ciasto:
- 100 g masła,
- 120 g cukru kryształu,
- 50 ml pełnego mleka,
- 4 łyżki miodu,
- 2 jajka,
- 2 łyżki octu,
- 500 g mąki półgrubej,
- 1,5 łyżki sody oczyszczonej,
- 100 g zmielonych orzechów włoskich.
Składniki na nadzienie:
- 500 ml pełnego mleka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 1 gotowane mleko skondensowane (przygotowane dzień wcześniej)
Procedura
- Karmel ze słodzonego skondensowanego mleka w puszce ugotować dzień wcześniej. Oczywiście można też kupić gotowe mleko przygotowane w ten sposób, co jest świetnym rozwiązaniem, jeśli brakuje nam czasu.
- Następnego dnia podgrzej masę ciasta w łaźni wodnej. Należy go jedynie rozpuścić tak, aby poszczególne składniki idealnie się połączyły, ale nie wolno go gotować. Gdy masa się połączy, wyjmij miskę z łaźni wodnej.
- Do rozpuszczonej mieszanki dodać całe jajka i ocet, dobrze wymieszać.
- Do ostudzonej masy dosyp mąkę z sodą i wymieszaj (ręcznie lub robotem), aż wszystko połączy się w ciasto.
- Masę wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i lekko posypać mąką ciasto. Będziemy pracować trochę więcej ręcznie. Tworzymy kształt walca, który przecinamy na 4 równe części. Następnie zawijamy każdy z osobna w folię spożywczą i zostawiamy w lodówce.
- Gdy ciasto ostygnie, przygotuj krem. Do miski odpowiedniej do kąpieli wodnej lub garnka wsypujemy mleko i mąkę pszenną i gotujemy z nich gęstszą zawiesinę stanowiącą bazę kremu. Na talerz wylewamy gęstą owsiankę, żeby szybciej ostygła.
- W międzyczasie wyjmij ciasto z lodówki na blat lekko posypany mąką. Każdą część rozwałkowujemy na kwadratową lub prostokątną blachę o grubości 3-4 milimetrów i układamy plasterki miodu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem każdy arkusz ciasta nakłuć widelcem i piec przez około 10 minut w temperaturze 170°C, aż ciasto będzie złociste.
- Zanim upieczesz talerze, przygotuj krem. Miękkie masło ubić i stopniowo dodawać do niego ostudzoną owsiankę „budyniową”. Gdy wszystko dobrze się wymiesza, dodać przygotowane karmelowe mleko skondensowane. Gdy krem stanie się zwarty, jest gotowy.
- Można napełniać blachy pieczone i chłodzone. Najpierw jednak należy je wszystkie wyrównać, potrzebne będą odcięte części na górę ciasta.
- Zaraz będzie wypełnione – na pierwszą warstwę ciasta nałóż część kremu i ułóż kolejną warstwę. Złóż całe plastry i posmaruj je pozostałą śmietaną. Następnie posypujemy pokruszonymi brzegami suchego ciasta wymieszanego z odrobiną zmielonych orzechów.
- Trzymaj kawałki na zimno i pozwól im dobrze usiąść (przynajmniej jeden dzień).
Śledź naszego Instagrama