Ludzie piją kawę od prawie tysiąca lat. Chociaż minęło dużo czasu, organiczne działanie kawy i zawartej w niej dynamicznej substancji, kofeiny, wciąż jest owiane tajemnicą. Kofeina to prawdopodobnie najczęściej stosowany środek pobudzający na świecie. Występuje w kawie, herbacie, napojach i czekoladzie. Triathloniści i zawodnicy używają go, aby osiągnąć lepsze wyniki.
Wpływ kofeiny na organizm człowieka
Kofeina zatrzymuje się w żołądku i przewodzie pokarmowym, a maksymalny poziom cukru we krwi występuje w ciągu 45–60 minut po spożyciu. Ma kontrolowane działanie w obrębie układu krążenia. Jest znany ze swojego orzeźwiającego wpływu na mózg, ale ma także szereg innych efektów. Podnosi ciśnienie krwi i produkcję kwasu żołądkowego, zwiększa tętno, przyspiesza wykorzystanie zapasów tłuszczu i uwalnia kwasy tłuszczowe do układu krwionośnego.
Efekty te mogą utrzymywać się przez kilka godzin (do dwunastu godzin), jednak już po czterech dniach standardowego stosowania organizm wchodzi w fazę oporności. W ten sposób, mimo że kofeina podniesie ciśnienie krwi i tętno, nie powinny być zauważalne żadne zmiany.
Wpływ kofeiny na zdrowie
Rozważając, czy zastosować kofeinę, czy inny składnik, należy wziąć pod uwagę jej potencjalny niekorzystny wpływ na organizm ludzki. Można je podzielić na skutki krótko- i długoterminowe. Krótkoterminowe skutki kofeiny zostały zbadane znacznie częściej niż skutki długoterminowe. Ponieważ kofeina zwiększa produkcję kwasów żołądkowych, może powodować wrzody żołądka.
Zmęczenie, niepokój i problemy ze snem są również dobrze znanymi objawami. Standardowe picie kawy wieczorem może skutkować zaburzeniami snu, brakiem energii i zmęczeniem. W licznych badaniach sprawdzano związek pomiędzy nadmiernym spożyciem kofeiny a infekcją.
Działania niepożądane po odstawieniu kawy
Zaprzestanie regularnego przyjmowania kofeiny może powodować objawy odstawienia u bardziej wrażliwych osób. Najczęstsze są migreny i osłabienie. Migreny mogą wystąpić już po osiemnastu godzinach od przyjęcia ostatniej dawki i mogą wystąpić w okresie przygotowań do wysiłku fizycznego. Nie są znane czynniki wpływające na podatność na niekorzystne skutki odstawienia kawy.
Źródła informacji: cekenoviny.cz
Zdjęcie poglądowe: Pixabay