Nigdy nie wkładaj tego jedzenia do lodówki, gdy jest gorące: może się to wydawać niemożliwe, ale dokładnie tak jest

Kluczowe danie w naszej kuchni, którego szczególnie latem nie brakuje. Ale absolutnie nie przechowuj go w lodówce!

Właściwe przechowywanie żywności w lodówce nie tylko pomaga zapobiegać jej marnowaniu, ale jest również niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa i świeżości żywności. Zwłaszcza teraz, gdy temperatury zaczynają rosnąć, praktyka ta jest powszechnie uważana za coś więcej niż cnotliwą. A jednak być może zaskoczy Cię ta wiedza istnieje bardzo powszechne jedzenie (szczególnie latem), którego nie należy przechowywać w lodówce. A jednak wszyscy to robią.

Utrzymywanie temperatury lodówki w zakresie od 1°C do 4°C ma kluczowe znaczenie dla spowolnienia rozwoju bakterii i utrzymania świeżości żywności. Przydatne jest posiadanie termometru w lodówce, aby stale monitorować temperaturę. Następnie rozpoczynał się rozdział dotyczący umieszczania żywności w lodówce, przy czym górne półki (mniej zimne) były przeznaczone bardziej na sałatki i warzywa, a dolne (tam, gdzie temperatura spada) na mięso i ryby.

Krótko mówiąc, zwłaszcza teraz, gdy zbliża się lato (choć w niektórych rejonach Włoch jest już dość gorąco), rośnie tendencja do trzymania wszystkiego po trochu w lodówce. Ale prawdopodobnie umknęło Ci, że nie wszystkie produkty spożywcze warto przechowywać w lodówce. Niektóre produkty spożywcze mogą stracić smak i konsystencję, a nawet zepsuć się. Jest szczególnie jedno danie, niekwestionowany król kuchni (szczególnie latem), którego nie należy trzymać w lodówce.

Jedzenie, którego nie należy przechowywać w lodówce

Prawdopodobnie niektórzy z Was już zrozumieli, że mówimy o pomidorach, warzywo szczególnie wykorzystywane w kuchni włoskiej, w diecie śródziemnomorskiej, którego szczególnie latem nie może zabraknąć na naszych stołach. Jednak szczególnie w tym bardzo gorącym okresie nie należy go przechowywać w lodówce, jak robi to większość ludzi. A jest kilka powodów, dla których nie powinniśmy tego robić.

Chłodzenie spowalnia procesy enzymatyczne odpowiedzialne za smak pomidorów. W niskich temperaturach składniki smakowe ulegają degradacji, co prowadzi do znacznej utraty charakterystycznego smaku pomidora. Zimno uszkadza strukturę komórkową pomidora, czyniąc go mączystym i miękkim. Ta zmiana tekstury pogarsza jakość owoców, czyniąc je mniej apetycznymi.

Połączenie zatem smaku i konsystencji. Zimno przerywa dojrzewanie i sprawia, że ​​pomidory stają się mączne w smaku. Zamiast tego pomidory należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Idealna temperatura mieści się w przedziale od 10°C do 20°C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *