Majeranek jako lekarstwo na przeziębienie: pozbądź się problemu poprzez inhalację

Majeranek to jedna z najpopularniejszych przypraw kuchni czeskiej. Dodajemy go do zup, a może chipsów ziemniaczanych. Jest bardzo przydatny nie tylko dlatego, że może wzbogacić naszą kuchnię aromatem. Jeśli dokuczają nam infekcje związane z chorobami górnych dróg oddechowych, może się przydać. Kiedy poczujesz początkową słabość w postaci „coś mi się skrada”, czas sięgnąć po majeranek. Dzięki inhalacji tego zioła można uniknąć choroby lub przynajmniej skrócić jej przebieg i czas trwania.

Majeranek to domowy sposób

Majeranek powinniśmy traktować nie tylko jako przyprawę w kuchni, ale także jako element apteczki. Może poradzić sobie z takimi schorzeniami, jak ogólne osłabienie, katar i uporczywy kaszel. Pod tym względem jest jeszcze skuteczniejszy (i tańszy) niż leki, które można kupić w sklepach. Warto wierzyć w medycynę naturalną choćby ze względu na to, że zioła zawsze można mieć pod ręką, gdy zaczną nas atakować dotkliwe trudności.

Majeranek

Zdjęcie: Pixabay

Przeciw przeziębieniu i grypie

Majeranek to jeden z najlepszych środków na przeziębienie. Dlaczego? Wdychając go, można zmniejszyć obrzęk błony śluzowej nosa. Dzięki temu oddychanie staje się łatwiejsze nawet bez konieczności stosowania specjalnych (uzależniających) aerozoli do nosa. Dodatkowo zawiera substancje działające wykrztuśnie, dlatego świetnie sprawdza się także przy leczeniu mokrego kaszlu.

Inhalacja majeranku

Aby osiągnąć wyżej wymienione korzystne efekty, dobrze jest wdychać majeranek. Jest pomocny przy zatkanym nosie (zatkany katar), ale także przy infekcjach zatok. Wlej wodę do garnka z wodą i zagotuj. Następnie posypać majerankiem i odstawić. Pozostawić do zaparzenia na kilka minut. Następnie przygotuj ręcznik. Pochyl głowę nad garnkiem, zarzuć na głowę ręcznik i wdychaj przez kilka minut.

Napar na kaszel

Z majeranku można również przygotować napar, który można pić na kaszel do trzech razy dziennie. Do jednej szklanki wody dodaje się łyżkę suszonego majeranku. Wystarczy zalać ziele wrzącą wodą i pozostawić na 15 minut. Następnie odcedź i dla lepszego smaku dosłodź miodem. W ten sam sposób można również wykonać płukanie gardła, wystarczy, że do odsączonej mieszanki dodamy jeszcze jedną łyżkę oliwy z oliwek.

Źródła informacji:

https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-inhalacja-z-majeranku-ulzy-podczas-przeziebienia,nId,6463096

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *