Prawidłowe przechowywanie żywności jest niezbędne, zwłaszcza jeśli chodzi o przyprawy: ryzyko czai się tuż za rogiem.
Na naszą codzienną dietę wpływa wiele nawyków, z których niektóre mogą nie być tak zdrowe, jak nam się wydaje. Często popełniamy błędy, nie zdając sobie z tego sprawy, szczególnie jeśli chodzi o przechowywanie i przygotowywanie żywności. Na przykład złym nawykiem wielu osób jest pomijanie śniadania, co jest poważnym błędem, biorąc pod uwagę, że jest to najważniejszy posiłek dnia, który dodaje nam energii do działania.
Nie zdając sobie z tego sprawy, błędy możemy popełniać także podczas jedzenia, na przykład nie dbając o to, co jemy. Zła dieta, składająca się z bardzo przetworzonej żywności, pełnej szkodliwych dla naszego zdrowia cukrów i tłuszczów, może doprowadzić nas do rozwoju chorób, które z czasem mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Mówimy na przykład o cukrzycy, dużej otyłości i chorobach układu krążenia.
Dlatego ważne jest, aby starannie wybierać spożywane przez nas produkty, odpowiednio je gotować i prawidłowo przechowywać. A mówiąc o typowych błędach, wiele z nich na przykład nie przechowuje prawidłowo żywności. Może to być szkodliwe dla naszego zdrowia, ponieważ może prowadzić do zepsucia i skażenia spożywanej przez nas żywności. Spójrzmy na kilka przykładów.
Błędy przechowywania
Weźmy na przykład ketchup co jest jedna z najpopularniejszych przypraw, stosowana jako dodatek. Zawsze toczyła się dyskusja na temat jego ochrony. Tak naprawdę niektórzy wolą trzymać go w lodówce, inni w szafce. Jednakże ekspert ds. bezpieczeństwa żywności, Jabraan Ahmed z Saffron Alleywyjaśniono, że ketchup należy przechowywać w lodówce, aby zapewnić dłuższy okres przydatności do spożycia i zapobiec gniciu składników w temperaturze pokojowej.
latem, Muszki owocowe mogą składać jaja lub pozostawiać bakterie na pokrywce jeśli keczup jest przechowywany poza lodówką. Nie trzeba dodawać, że jego spożycie może być bardzo szkodliwe.
Również majonez należy przechowywać w lodówce aby zachować smak i przedłużyć okres przydatności do spożycia. Jeśli pozostawał poza lodówką dłużej niż dwie godziny, zwłaszcza latem, nie należy go spożywać. Eksperci zalecają umieszczanie przypraw na drzwiach lodówki, co jest bardziej odpowiednie do przechowywania sosów i napojów, przy czym należy unikać umieszczania na nich łatwo psujących się produktów, takich jak mleko i jajka, ponieważ są to najgorętsze części urządzenia.
Krótko mówiąc, korygowanie złych nawyków żywieniowych i zwracanie uwagi na przechowywanie żywności to kluczowe kroki w utrzymaniu dobrego zdrowia. Pamiętaj, że małe zmiany mogą mieć duży wpływ na naszą codzienną dietę i nasz ogólny stan zdrowia.