Erytrytol to jeden z najpopularniejszych słodzików przemysłowych. Jest to szeroko rozpowszechniony składnik reklamowany jako środek wspomagający odchudzanie i leczenie cukrzycy. Osoby stosujące sztuczne słodziki to te same osoby, które są obarczone wysokim ryzykiem wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Co to jest erytrytol?
Erytrytol to kolejny sztuczny słodzik, znany jako alkohol cukrowy. Oprócz erytrytolu popularne alkohole cukrowe obejmują:
- Ksylitol
- Sorbitol
- Maltitol
- Mannitol
- Izomalt
- Laktytol
- Uwodornione hydrolizaty skrobi
Alkohole cukrowe nie są tak słodkie jak cukier. Natomiast sztuczne cukry, takie jak aspartam i sacharyna, mogą być nawet 700 razy słodsze od cukru. Nasz organizm zwykle wytwarza alkohole cukrowe, do których zalicza się erytrytol. Ponadto erytrytol jest produkowany na skalę przemysłową w wyniku dojrzewania kukurydzy i dodawany do żywności.
Jakie są zagrożenia związane z erytrytolem?
Od dawna wiadomo, że alkohole cukrowe, takie jak erytrytol, powodują u niektórych osób rozstrój żołądka. Jej działanie jest ściśle powiązane z ryzykiem zdarzeń sercowo-naczyniowych. Innymi słowy, osoby, które mają wysoki poziom erytrytolu we krwi, są bardziej podatne na zawały serca, udary i zatrzymanie akcji serca.
Dawka Erytrytolu w zwykłej diecie ketonowej spowoduje, że poziom erytrytolu we krwi wzrośnie 1000-krotnie, czyli znacznie więcej niż poziom związany ze zwiększonym ryzykiem zakrzepów krwi. Możliwość wystąpienia zakrzepów krwi może zwiększać się przez kilka dni po spożyciu jednej porcji słodzonego pokarmu zawierającego erytrytol.
Jak stosować erytrytol?
Często stosuje się erytrytol jako zamiennik cukru stołowego w produktach niskokalorycznych i niskowęglowodanowych producenci. Jest także składnikiem niektórych innych sztucznych słodzików. Jest to tkanina popularna z dwóch powodów. Po pierwsze, jest niskokaloryczny, co czyni go idealnym dodatkiem do potraw dietetycznych. Po drugie, jego smak jest podobny do cukru stołowego.
Erytrytol wchodzi w skład wielu substytutów cukru sprzedawanych jako naturalne odmiany cukru, w tym stewii. Produkty bezcukrowe zawierające erytrytol przeznaczone są dla osób cierpiących na otyłość, cukrzycę lub cierpiące na zaburzenia metaboliczne.
Jak tego wszystkiego uniknąć
Pokarmy, które zwykle jesz, zawierają erytrytol, o czym nawet nie wiesz. Erytrytol należy do kategorii uznanych składników i jest klasyfikowany jako bezpieczny. Oznacza to również, że firmy spożywcze nie muszą wymieniać erytrytolu w nazwach swoich produktów spożywczych.
Istnieje kilka wskazówek wskazujących, że Twoja formuła może zawierać erytrytol, nawet jeśli nie jest on wymieniony w nazwie formuły. Jeśli pakiet zawiera te słowa, może udowodnij, że w Twojej diecie znajduje się erytrytol:
- Zawiera roztwór cukru
- Keto-bezpieczny lub bezpieczny dla diabetyków
- Bez cukru (lub o niskiej zawartości cukru)
- Sztucznie słodzone
- Naturalnie słodzone lub słodzone naturalnymi związkami
- Niskokaloryczne (lub bez kalorii)
Niezwykle niepokojące jest to, że osoby kupujące te produkty starają się zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia, jedząc żywność, która powinna być zdrowa. W rzeczywistości jednak mogą nieumyślnie zwiększać ryzyko i w ten sposób wyrządzać sobie krzywdę. Jednym ze sposobów uniknięcia erytrytolu jest skupienie się mniej na całej żywności. Oznacza to normalną, niepakowaną żywność, taką jak owoce i warzywa.
Z informacji, które posiadamy obecnie wynika, że prawdopodobnie lepiej jest spożywać zwykły cukier lub miód, niż sztuczny słodzik. Dopóki nie będziemy mieli pozytywnych wyników i długotrwałych badań nad bezpieczeństwem tego typu związków, trudno powiedzieć, że są one bezpieczne!
Źródła informacji: health.clevelandclinic.org,
Zdjęcie poglądowe: Pixabay