Dowiedz się, dlaczego, jak, kiedy i czy należy myć ryż przed gotowaniem
The mycie ryżuCo więcej, może pomóc częściowo eliminują wszelkie ślady metali ciężkich, takich jak kadm, ołów czy arsenktóre niestety zanieczyszczają uprawy. To samo dotyczy mikroplastikiobecnie wszędzie, które jak wiemy powodują w dłuższej perspektywie poważne problemy zdrowotne. Dlatego według niektórych badań należy go umyć przed gotowaniem nieznacznie zmniejsza ryzyko narażenia na szkodliwe substancje.
Z drugiej strony mycie ryżu – zwłaszcza jeśli pozostawimy go do namoczenia – ma również swoje negatywne konsekwencje. Dokładniej, wyeliminowanie zbyt dużej ilości skrobi sprawi, że ryż będzie mniej zdrowy ponieważ, jak wiemy, skrobia wspomaga funkcje trawienne i utrzymuje stały poziom cukru we krwi.
Mycie ryżu wiąże się z ryzykiem wyeliminować inne podstawowe składniki odżywcze, takie jak żelazo i witaminy z grupy B. Nie zapominajmy, że umyty ryż jest zwykle jeszcze bardziej”gumowaty„, więc ta funkcja może zrujnować końcowy efekt przepisu.