Czy białe smugi na kurczaku stanowią zagrożenie dla zdrowia? Cała prawda

Dziś dowiadujemy się, czy białe smugi u kurczaka są niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Mówi nam o tym największy na świecie dostawca piskląt.

Mięso z kurczaka jest jednym z najczęściej spożywanych w świecie zachodnim i poza nim. Ceniony za swoje właściwości odżywcze i niską zawartość tłuszczu, gotowany średnio dwa razy w tygodniu.

Według ekspertów osoba dorosła powinna spożywać chude mięso trzy/cztery razy w tygodniu, na przemian z kurczaka, indyka i cielęciny. W każdym razie dietetycy zgadzają się, że powinniśmy dostarczać na stół trzy lub cztery porcje mięsa tygodniowo, po około 100 gramów każda.

Dziś jednak chcielibyśmy skupić się na innym aspekcie, który intryguje konsumentów: Czy białe smugi obecne w mięsie kurczaka są niebezpieczne dla zdrowia człowieka?

Białe smugi na kurczaku: czym są i jaki mają wpływ na zdrowie człowieka

Białe smugi na mięsie kurczakazwłaszcza na piersiach z kurczaka, Jestem miopatią. Myślimy o wyjaśnieniu tego aspektu Asiagen, największy dostawca piskląt na świecie, będący międzynarodową firmą dostarczającą pisklęta do hodowli do ponad 100 krajów.

Miopatia nie jest stanem zagrażającym zdrowiu ludzkiemu. Faktycznie, według weterynarzy smugi charakterystyczne dla białego mięsa kurczaka są związane z nagłym wzrostem zwierzęcia, z nadmiernym wzrostem mięśni klatki piersiowej. Stan ten między innymi utrudnia również poruszanie się samemu zwierzęciu, co skutkuje zapaleniem mięśni.

Niewątpliwie ten nagły wzrost wpływa na jakość mięsa, które dostarczamy na stół. W rzeczywistości białe smugi w piersi kurczaka składają się głównie z tkanki tłuszczowej i włóknistejco nieuchronnie prowadzi do modyfikacji składu odżywczego mięsa. Inną przyczyną powstawania smug są oparzenia nóg i stawów skokowych. W tym przypadku przyczyną jest wykorzystanie śmieci, którymi rolnicy niewłaściwie gospodarują.

W każdym razie, na podstawie badań przeprowadzonych przez niezależne stowarzyszenia, okazało się, że białe smugi występują w większości szybko rosnących mięs. Wszystko to potwierdza fakt, że wolno rosnące kurczaki nie mają takich smug. Obecność białych smug nie stwarza zagrożenia dla zdrowia ludzi, oprócz tego, że Białe paski nie są negatywnie powiązane z dobrostanem ptaków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *