Kolcolist purpurowy jest trwałym chwastem, ale także ziołem leczniczym. Jak zrobić z niego herbatę, krople lub syrop?

W naturze charakterystyczny fioletowofioletowy rozchodnik kwitnie wczesną wiosną, w zależności od pogody możemy go spotkać już w marcu. Jako zioło jest nieco zaniedbanym krewnym bardziej znanego i szerzej stosowanego dziurawca zwyczajnego, jednak oba mają bardzo podobne działanie lecznicze, szczególnie pomagając kobietom w rozwiązywaniu problemów ginekologicznych i mężczyznom z problemami prostaty.

charakterystyczna fioletowa roślina podobna do pokrzywy dorasta do wysokości około 30 cm. Górne liście w pobliżu kwiatu są czerwonawe, różowo-fioletowe kwiaty tworzą kwiatostan w kształcie stożka. Kwitnie od marca do października.

Purpura głowczawska rośnie przy drogach, na łąkach, polach i nieużytkach, rośnie na glebach azotowych i pożywnych, zasobnych w próchnicę i minerały, wilgotnych i sypkich. Jako uparty chwast, janowiec purpurowy nie jest mile widziany w ogrodach.

Zbieranie i suszenie fioletowego chabra

Chłuchawka fioletowa kwitnie wczesną wiosną, w zależności od aktualnej pogody i wysokości, już w marcu. W ciągu roku wyrośnie kilka pokoleń chabrów, dzięki czemu można je zbierać praktycznie przez cały rok.

  1. Zbieramy kwiaty lub sadzonki – całe wierzchołki rośliny wraz z liśćmi.

  2. Kwiaty bez kielichów zbiera się od około kwietnia do września, ale tylko przy suchej pogodzie, najlepiej około południa. Nie wolno ich marszczyć i gotować na parze, w przeciwnym razie brązowieją.

  3. Kwiaty jeżówki fioletowej należy jak najszybciej wysuszyć, najlepiej sztucznym ogrzewaniem do 40°C lub rozłożyć jedną warstwą w suchym i przewiewnym miejscu.

  4. Podczas suszenia nie manipulujemy zbyt mocno kwiatami, aby ich nie zepsuć.

  5. Odpowiednio wysuszone kwiaty chabra grzechoczą, mają lekko gorzki smak i są bezwonne.

  6. Liście chabra fioletowego suszymy w cieniu jak kwiaty lub w pęczkach zawieszonych na sznurku.

  7. Susz suszonego zioła przechowujemy w hermetycznie zamkniętym ciemnym słoju, gdyż jest bardzo podatny na wilgoć. Jeśli zamoczy się, traci swoje składniki aktywne.

Głupia dziewczyna w kuchni

W kuchni wykorzystujemy młody, świeży szczypiorek, przygotowujemy go podobnie jak szpinak lub dodajemy do sałatek (świetnie smakuje z) i zup. Jadalne są młode pędy, liście i kwiaty. Jej słodko pachnące różowe kwiaty pięknie prezentują się jako dekoracja deserów, ciast i sałatek.

Skutki głuchoty

Kwiaty jeżówki purpurowej zawierają między innymi olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki, substancje śluzowe, aminokwasy i glikozydy. Liście nie zawierają tak wielu substancji leczniczych jak kwiaty, ale mają wyższą zawartość witamin, minerałów i pierwiastków śladowych. Jesiotr fioletowy ma głównie działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. W medycynie ludowej stosowano ją już w starożytności przy chorobach biegunkowych i leczeniu stanów zapalnych; okłady ze świeżego nati stosowano na oparzenia, skaleczenia i rany kłute oraz inne urazy.

Dziś w medycynie jesiotr purpurowy stosowany jest podobnie jako napar na problemy ginekologiczne, najczęściej przy problemach menstruacyjnych oraz w okresie menopauzy, u mężczyzn korzystnie wpływa na prostatę,wyjaśnia zielarz Martin Kolár i kontynuuje: „Stosuje się go także przy problemach żołądkowych i jelitowych, tłumi skurcze, reguluje stolec, wspomaga przemianę materii, pomaga przy chorobach nerek i dróg moczowych. Syrop na krztusiec jest doskonały na choroby układu oddechowego, ułatwia kaszel, rozpuszcza flegmę, pomaga przy przeziębieniach. Odwar można stosować jako płukankę na ból gardła. Krople (nalewka) pomagają przy bezsenności, stresie, nerwowości i zmęczeniu psychicznym,„ wyjaśnia zielarz Martin Kolár.

Zewnętrznie dziewanna fioletowa działa odkażająco, przyspiesza gojenie ran, pomaga przy trądziku, grzybicy, egzemie, hemoroidach

Herbata z kwiatów jeżówki fioletowej

Składniki

  • 1 do 2 łyżeczek suszonych lub świeżych kwiatów

  • 250 ml gorącej wody

Przygotowanie

Kwiaty zalać wodą, przykryć i pozostawić do zaparzenia na około 10 minut. Następnie odcedź. Herbata ma złocisty kolor i przyjemny zapach.

Używać

Tę ilość pijemy dwa do trzech razy dziennie. Możemy go dosłodzić miodem

Krople na trawienie i uspokojenie

Składniki

  • 100 g świeżych fioletowych kwiatów chabra

  • 500 ml alkoholu (wódka, wino śliwkowe)

Przygotowanie

Kwiaty włóż do zamykanej butelki i zalej alkoholem. Zamknąć i pozostawić na dwa do trzech tygodni, dokładnie wstrząsając co drugi dzień.

Używać

W przypadku nerwowości i bezsenności codziennie zażywamy od 10 do 15 kropli na szklankę wody. Na problemy trawienne 15 do 20 kropli.

Syrop na kaszel na przeziębienie

Czysty słoik konserwowy opłukujemy wódką, na dno kładziemy pierwszą warstwę posiekanego, kwitnącego chabra fioletowego na wysokość około 3 cm i przykrywamy warstwą cukru mniej więcej na tej samej wysokości – kontynuujemy układanie w ten sposób, ostatnie warstwą powinien być cukier. Zamykamy, najlepiej postawić szybę na jasnym parapecie. Odstaw na około trzy tygodnie, aż w środku pojawi się sok. Zostawiamy na dłużej w zacienionym i chłodniejszym miejscu. Gotowy syrop przecedź przez drobne sito lub szmatkę. Przechowujemy w lodówce.

Odwar na rany i wysypki

Składniki

  • czubata garść fioletowych chabrów (cała łodyga)

  • 500ml wody

Przygotowanie

Ziele wsypujemy do zimnej wody, powoli doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 2 minut, wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia do temperatury ciała pod przykryciem. Odpływ.

Używać

Odwar wykorzystujemy do okładów, nacierań lub kąpieli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *