Albo je kochasz, albo nienawidzisz. Żeberka to danie, którym wielu nie gardzi. Świeże i soczyste, prosto z grilla, są nieodłącznym elementem każdego letniego grilla. Jeśli znudziła Ci się już klasyka w postaci marynaty z piwem lub sosem barbecue, spróbuj czegoś nieco egzotycznego. Pokochasz symbiozę słodkiego i słonego smaku!
Potrzebujesz
Mięso:
2 łyżki granulowanego cukru
4 łyżki ciepłej wody
160 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka mielonego chili
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
2 kg żeberek wieprzowych
2 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Sałatka:
800 g ziemniaków gotowanych w skórkach
2 cebule
200 g boczku angielskiego
Marynowane warzywa:
1/2 główki kalafiora
1 marchewka
1 szalotka
2 łyżki granulowanego cukru
1 łyżeczka soli
200ml wody
100 ml octu jabłkowego
Grillowany ananas:
1 cały ananas pokrojony w plasterki
100 g cukru trzcinowego
Procedura
- Przygotuj warzywa (najlepiej dzień wcześniej). Oczyść go i pokrój na małe kawałki.
- Grilluj, aż pojawią się ślady grillowania. Następnie ostudź i polej dressingiem z cukru, soli, wody i octu. Niech dobrze leży.
- Przygotuj marynatę do mięsa. Podgrzej cukier karmelowy, dodaj gorącą wodę i, ciągle mieszając, przygotuj gładki sos karmelowy.
- Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, chili, pieprz mielony, oliwę i zmiażdżony czosnek.
- Wymieszaj gładką marynatę i posmaruj nią żeberka. Następnie grilluj je powoli, w trakcie pieczenia posmaruj je pozostałą marynatą.
- Ugotowane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Wymieszaj je ze złocisto grillowanymi paskami boczku i cebulą. Wymieszaj sałatkę i dopraw solą.
- Oczyszczonego ananasa pokroić w półcentymetrowe plasterki i obtoczyć w cukrze trzcinowym. Stopniowo delikatnie je grilluj. Dostosuj sól do smaku lub dodaj chili lub cukier.
- Podawaj żeberka z ananasem, marynowanymi warzywami i sałatką. Smacznego!
Śledź naszego Instagrama