Makaronowe kształty, które uwielbiają Włosi: klasyka na pierwszym miejscu

My, Włosi, bardzo kochamy makarony, ale mamy dwa kształty, które zdecydowanie przewyższają wszystkie inne.

Nie ma Włocha, który nie kocha makaronów. To danie, które reprezentuje nasz kraj na świecie. Według nowego śledztwa Włosi preferują dwa kształty makaronów.

Są tacy, którzy wolą krótką i tacy, którzy wolą dłuższą, tacy, którzy uwielbiają wersję ze świeżymi jajami i tacy, którzy uwielbiają suszoną pszenicę durum. Wreszcie są też tacy, którzy wybierają alternatywne mąki, takie jak orkiszowa, kukurydziana lub strączkowa. Jedno jest jednak pewne: nie ma Włocha, który nie kocha makaronu. Prawie każda rodzina przynajmniej raz dziennie przynosi na stół talerz dobrego makaronu.

Przyprawy różnią się w zależności od regionu. W Lacjum najpopularniejsze są wapń i pieprz, amatriciana lub carbonara; w Kampanii i na Sycylii makaron często łączy się z rybami; Liguria przeszła do historii swoim trenette z bazyliowym pesto, podczas gdy w Emilii-Romanii króluje szmata mięsna. Nawet jeśli chodzi o kształty makaronów, każdy region ma swoje typowe specjały. Jednak według niedawnego badania, od północy do południa, preferowane przez Włochów kształty makaronów to tylko dwa.

Kształty makaronów: oto ulubione dania Włochów

We Włoszech co roku produkujemy i spożywamy duże ilości makaronu. Makaron to jedno z naszych najbardziej kultowych dań, jedno z tych dań, które nas reprezentuje i honoruje na świecie. Zobaczmy, według niedawnego sondażu, jakie kształty makaronów są najpopularniejsze.

Nowe badanie przeprowadzone przez Włoska Unia Żywnościowa próbowałem zrozumieć, jakie są ulubione kształty makaronów naszych ludzi w 2024 roku. Tak naprawdę, podczas gdy kiedyś istniały tylko dwa lub trzy formaty, dziś istnieje wstyd wyboru między farfalle, kołami, chłodnicami, fusilli z dziurką lub bez, orecchiette, gnocchi i tak dalej. Wyobraźnia firm produkcyjnych nie zna granic.

Niektóre kształty lepiej komponują się z określonymi rodzajami przypraw. Jednak z tego, co wyszło, pomimo wszystkich doniesień, my, Włosi, pozostajemy przy stole tradycjonalistów. Nie lubimy zbytnio eksperymentować i nie doceniamy formatów, które są zbyt dziwne. Tak naprawdę, jak wynika z tego badania, formatem makaronu, który na pierwszym miejscu wśród preferencji Włochów znajduje się spaghetti.

Ten format jest ulubionym formatem wszystkich, niezależnie od regionu. Na drugim miejscu znajdziemy jednak długopisy. Spaghetti i penne stanowią 78% wszystkich makaronów sprzedawanych w naszym kraju. Jednak od trzeciego miejsca preferowane formaty zaczynają się różnicować w zależności od obszaru geograficznego: na północy wygrywa fusilli, a na południu rigatoni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *