Dlatego nigdy nie lubisz rukoli: zawsze popełniasz błąd w tym podstawowym kroku

Czasami nie lubisz rakiety, ale dlaczego? Wystąpił błąd, który sprawia, że ​​jest to nieprzyjemne. Oto, jak sprawić, by wyglądał atrakcyjnie.

Doskonała do sałatek i nie tylko. Rukola to warzywo należące do rodziny krzyżowych. Zwana też rukolą, ruchettą czy rugolą, ma lekką konsystencję, choć jednocześnie nie jest pozbawiona nuty chrupkości.

Rukola ma kilka korzystnych i zdrowych właściwości. Jest bardzo bogaty w witaminę C i zawiera dobry poziom przeciwutleniaczy, ważnych w walce z wolnymi rodnikami i utrudniającymi proces utleniania komórek. Zawiera również odpowiednią ilość witaminy A, która wspomaga zdrowy wzrok.

Ale jest również niezbędny do wzrostu kości i prawidłowego funkcjonowania męskiego i żeńskiego układu rozrodczego, a więc jąder i jajników. Jest szczególnie orzeźwiający i regenerujący, dlatego jest powszechnie stosowany w sałatkach, którym nadaje ciekawy, aromatyczny akcent.

Błędu, którego nie należy popełniać w przypadku rukoli: w ten sposób smak będzie dobry

Niskokaloryczne, rukola może pobudzić apetytdlatego polecany jest osobom cierpiącym na brak apetytu lub latem, gdy pod wpływem upału zmniejsza się uczucie głodu. Wspomaga także dobre trawienie ponieważ substancje, z których się składa, stymulują produkcję soków żołądkowych.

Wydaje się, że rukola ma również tę właściwość, że ułatwia nocny odpoczynek, relaksując się i zapewniając dobry sen. Można jednak mieć alergię na to warzywo i tylko w takim przypadku nie zaleca się jego spożywania. Należy go również unikać, jeśli zażywasz leki przeciwzakrzepowe, ponieważ zawierają one witaminę K, która może z nimi kolidować.

Elementem najbardziej charakteryzującym rukolę jest jej gorzki i ogólnie ostry smak. Dzieje się tak dzięki zawartym w nim glukozynolanom. Zarówno surowy, jak i gotowany, zachowuje specyficzne cechy swojego aromatu. Bardzo często nie lubimy rukoli, ponieważ nabiera ona zbyt gorzkiego i/lub ostrego i mocnego smaku. Może to być nieprzyjemne i zagrozić całemu naczyniu oraz innym składnikom, z którymi ma kontakt. Co powoduje ten efekt i jak możemy mu przeciwdziałać?

Powodem jest bardzo banalny błąd, który bardzo często popełniany jest nieświadomie. Kiedy rukola się rozpadnie w momencie włożenia do naczynia, uwalniają się zawarte w nim właściwości balsamiczne. Dzięki temu smak wzrasta, wydzielając naprawdę niesamowity i apetyczny aromat. Oczywiście nie trzeba go siekać, wystarczy stworzyć pęczki i po prostu podzielić je na pół. Zobaczysz, że smak będzie zupełnie inny!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *