Aby obniżyć poziom cholesterolu, niezwykle skuteczna pomoc pochodzi z odżywiania. W tym celu świetnie sprawdza się jeden konkretny składnik.
Istnieje tak zwany zły cholesterol i istnieje dobry cholesterol. Te dwa typy mają ogromny wpływ na nasze zdrowie i aby dobrze żyć, konieczne jest, aby poziom złego cholesterolu był jak najniższy, a wyższy – zdrowego.
Jest to niezbędne, aby zapobiec rozwojowi chorób układu krążenia. Cholesterol uważany za zły to ten powszechnie określany jako LDL z lipoproteinami o małej gęstości. Wręcz przeciwnie, dobry jest HDL który zawiera lipoproteiny o dużej gęstości.
Głównym sposobem na osiągnięcie tego celu jest regulacja poziomu cholesterolu poprzez odżywianie, będące uzupełnieniem wszystkich dobrych nawyków zalecanych przez lekarzy i dietetyków jest też sojusznik do skonsumowania a jeśli będziesz go brać regularnie, rezultaty będą wspaniałe i widoczne. To jest przyprawa znany ze swoich wysokich właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających, dowiedzmy się, co to jest.
Przyprawa na obniżenie cholesterolu: jak ją zażywać, aby uzyskać korzyści
Jaką rolę w żywieniu pełni kardamon i jakie korzyści faktycznie może zapewnić? Jego nazwa techniczna to Kardamon Elettaria, to aromatyczna przyprawa stosowana w kuchni ze względu na swój charakterystyczny i szczególny aromat. Przydatny do aromatyzowania potraw słodkich i pikantnych, kardamon jest bardzo korzystny, ponieważ jest w stanie zmniejszyć stan zapalny, przeciwdziałać wolnym rodnikom, a tym samym procesowi utleniania komórek i ma również funkcję hipocholesterolemiczną.
Polifenole są w nim obecne w dużych ilościach I flawonoidy które redukują stany zapalne organizmu i przeciwdziałają utlenianiu komórek. Procesy zapalne są jedną z głównych przyczyn chorób układu krążenia, dlatego przyprawa ta pomaga przeciwdziałać i zapobiegać niektórym patologiom. Wpływ kardamonu na metabolizm lipidów był szeroko badany i w przypadku jednego stwierdzono pozytywny wpływ znaczne obniżenie poziomu cholesterolu LDL i wzrost cholesterolu HDL.
Efekt ten wynika ze zdolności kardamonu do poprawy wchłaniania lipidów w jelitach i zmniejszenia ich syntezy w wątrobie. Najpopularniejszym i powszechnym zastosowaniem kardamonu w kuchni jest posypywanie go w postaci proszku jako przyprawa np. ale także do ozdabiania i aromatyzowania sałatek.
Sproszkowany kardamon może być również stosowany jako aromatyczna przyprawa do różnych napojów, od herbat ziołowych, przez herbatę, po kawę, na ciepło lub na zimno. Doskonały również do podkreślenia aromatu wielu deserów, takich jak ciasta, lody i budynie lub ciastka, istnieje wiele sposobów na włączenie go do swojej diety. Eksperci zalecają zatem regularne włączanie tej przyprawy do swojej diety, nawet codziennie w małych i umiarkowanych ilościach.