Masz ochotę zafundować sobie coś lekkiego, ale wystarczająco sycącego? Postaw na tę świeżą sałatkę, która wzbogaci Twoje wiosenne menu o mnóstwo składników odżywczych, w tym o białko. Znajdziesz w nim różne rodzaje warzyw, kurczaka oraz prażone migdały i sezam, które nadają mu charakteru.
Potrzebujemy
- 450 g kalarepy
- 240 g kapusty pekińskiej
- 450 g gotowanego kurczaka
- 120 g startej marchewki
- 1 szklanka groszku cukrowego
- 20 g plasterków migdałów
- 1 łyżka nasion sezamu
Jako sos
- ¼ szklanki octu ryżowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- chili (opcjonalnie)
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- ½ szklanki posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
Zbliżać się
- Kalarepę pokroić w cienkie prostokąty, kapustę i strąki grochu pokroić w cienkie paski. Grubo zetrzyj marchewkę.
- Na patelni lekko podsmaż plasterki migdałów i nasiona sezamu.
- Wymieszaj ocet, sos sojowy, rozgnieciony czosnek, chili, skórkę pomarańczową i połowę kolendry. Powoli dodawaj olej rzepakowy i sezamowy.
- Dodać kalarepę, kapustę, kurczaka, marchewkę i groszek, wymieszać.
- Podawać posypane migdałami, sezamem i resztą świeżej kolendry.
Śledź naszego Facebooka