Czy kiedykolwiek solołeś bazylię? Bardzo niedoceniana technika konserwacji. Procedura

Posiadanie bazylii zawsze gotowej do nadania smaku i zapachu naszym potrawom może być dziecinnie proste: wystarczy zachować ją w soli.

Aromatyczne zioła mają niezwykłą zdolność nadawania każdemu daniu wysublimowanego aromatu i oczywiście nuty niezbędnego smaku. Z tego powodu należą do najbardziej lubianych przypraw, choć czasami trudno jest mieć je zawsze świeże. Tak naprawdę nie każdy ma „zieloną rękę” i wie, jak dbać o sadzonki. The liście bazylii są być może najbardziej wyjątkowe: Czy próbowaliście kiedyś konserwować je w soli?

Zgodnie z przewidywaniami, utrzymanie aromatycznych ziół w świeżości i przez długi czas nie jest łatwe. Jednocześnie stosowanie ich w formie suszonej lub w postaci proszku może nam nie szczególnie odpowiadać. W przypadku bazylii istnieje bardzo prosta alternatywa, którą jednak tylko nieliczni biorą pod uwagę: sól. Bardzo prosta technika do zastosowania w praktyce, która sprawi, że nasze pachnące liście będą trwać miesiącami. Jak kontynuować?

Procedura solenia bazylii

Zanim zaczniemy, należy wyjaśnić: procedura, jak wspomniano, jest naprawdę dziecinnie prosta, a potrzebne nam będą oczywiście tylko dwa składniki. Bazylia i sól. Należy jednak zachować ostrożność przy wyborze pojemnika: musisz używać dobrze wysterylizowanych słoikówtak jak to robimy, gdy przygotowujemy na przykład konfiturę. Kiedy mamy już wszystko, czego potrzebujemy, pozostaje nam tylko zabrać się do pracy.

Najpierw chodźmy dokładnie umyj liście bazylii, dbając o wyeliminowanie tych, które są już uszkodzone. Używamy papieru chłonnego lub czystą szmatką, aby je wysuszyć, ale uważając, aby nie wywierać zbyt dużego nacisku i nie ryzykować ich zniszczenia. Kiedy już całkowicie wyschną przystępujemy do napełniania naszego słoiczka.

Pamiętajmy o zasadzie: zaczynasz i kończysz na tym samym składniku. To znaczy, że idziemy odkurzać do słoika garść drobnej soli, następnie ułożymy warstwę liści bazylii i więcej soli. Zatem do góry, upewniając się, że ostatnia warstwa jest faktycznie z soli. W tym momencie możemy zamknąć słoik odpowiednią pokrywką i przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, z dala od wilgoci.

Kiedy chcemy wykorzystać trochę liści bazylii, która pozostanie bardzo pachnąca, wystarczy nam tylko opłucz je, aby usunąć sól w nadmiarze i tyle. Metoda zero-kosztowa, bardzo prosta i dostępna dla każdego: zajmie nam to zaledwie kilka minut, a zagwarantuje nam niezwykły aromat na miesiące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *