Sztuczki prababć: One wiedziały jak wszystko przechowywać, żeby było zdrowe

Naszym babciom i prababciom było znacznie trudniej, musiały zadowolić się własną kreatywnością i nauczyć się sposobów przechowywania warzyw i owoców nie tylko na zimę. Metody stosowane w przeszłości z pewnością wywołają uśmiech na wielu twarzach. Ale na pewno warto przypomnieć sobie część z nich, aby dowiedzieć się, jak kiedyś sobie z tym problemem radzili…

Królowa kuchni – jak przechowywać cebulę czy czosnek?

Nie było z nimi aż tak wielkich problemów, chodziło raczej o to, żeby jak najdłużej przetrzymać te warzywa (właściwie do następnych zbiorów), bo wtedy zakup nie był tak przystępny cenowo. Bardzo znanym sposobem przechowywania cebuli i czosnku były noszone rajstopy, które zapewniały odpowiednią cyrkulację powietrza. Cały sposób polegał na włożeniu do nich cebuli lub czosnku i zawiązaniu na nim supełka. Można to robić aż do wyczerpania się substancji.

Na koniec powstałą w ten sposób wiązkę po prostu przerzucono przez słup lub belkę. Żarówki wycinano jedna po drugiej. Ci, którzy chcą spróbować, mogą użyć rajstop lub nylonów. Inną znaną metodą przechowywania cebuli i czosnku było wiązanie, które pozwala również na odpowiedni obieg i kontrolę kondycji plonu. Strategia ta jest stosowana do dziś.

Piękne i smaczne pomidory uwielbiają pleśnieć!

W przeszłości nie była uprawiana na bardzo dużą skalę, ale wciąż dużo mówiło się o jej przetwarzaniu i przechowywaniu. Jeśli musisz zbierać zielone pomidory, aby nie zepsuły ich mróz, możesz pozwolić im dojrzewać w domu. Owoce – pojedynczo, zawiń w bibułkę lub szmatkę. Zawinięte owoce umieszcza się w pudełku, na dnie którego należy również umieścić pokrzywy.

Pomidor
Zdjęcie: Pixabay

Dobrym pomysłem jest dodanie jabłka do pomidorów, ponieważ uwalnia ono etylen, który przyspiesza dojrzewanie. Ponadto możliwe jest wyrywanie z ziemi całych roślin z niedojrzałymi owocami. Owiń korzenie wilgotnym papierem i zawieś roślinę tak, aby korzenie znajdowały się nad ziemią.

Złote ziemniaki

Z ziemniakami nie można robić wielkich eksperymentów. Człowiek jest jednak pomysłowy (inaczej już by nie żył), dlatego nasi przodkowie odkryli, że istnieje sposób przechowywania, który pozwala zachować smak ziemniaków. Ziemniaki zachowają swoją jakość, jeśli zostaną umieszczone na węglu drzewnym na wysokości dłoni przez zimę. Oprócz wpływu na smak węgiel drzewny ma jeszcze jeden pozytywny wpływ – bulwy nie będą tak bardzo kiełkować.

Lubisz świeże śliwki?

Zachowają świeżość przez 3 do 4 miesięcy bez psucia się. W każdym razie warunek jest taki, żeby nie dostawało się do nich powietrze. W porze suchej zbieraj owoce nawet z łodygą. Pozostaw owoce na kilka dni, aby odparowały wilgoć. W dużej szklanej misce ułóż owoce z mąką pszenną, tak aby owoce się nie stykały.

Przechowuj pojemnik w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Przed zjedzeniem śliwki należy je umyć i umieścić na durszlaku ustawionym nad garnkiem z wrzącą wodą, aby lekko się zaparzyły. Jeśli zastosujesz się do tej procedury, będziesz cieszyć się świeżymi śliwkami, które smakują, jakby zostały zerwane z drzewa.

Jak przechowywano jabłka i gruszki?

Zasadniczo chodziło o to, aby łodygi były skierowane ku górze, ponieważ owoce zbiera się zwykle dopiero wtedy, gdy są dojrzałe. Dlatego powinny pozostać w tej samej pozycji, w której je zerwaliśmy. A żeby owoce jak najdłużej zachowały smak, przechowuj je w pudełkach lub beczkach ze szczelnie przylegającymi pokrywkami.

Gruszki
Zdjęcie: Pixabay

Pozostaw owoce na 2 tygodnie w suchym pomieszczeniu. Na dno pudełek wysyp piasek i ostrożnie ułóż obok siebie owoce zawinięte w papier. Wszystko przykryj suchym piaskiem i ułóż kolejną warstwę jabłek i piasku. Zamknąć pojemniki w chłodnym i suchym miejscu.

Źródła informacji: pestujme.cz, herbarka.cz

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *