Zamówiłeś pizzę i został Ci kawałek w lodówce? Jeśli podgrzejesz go w kuchence mikrofalowej, nie będzie tak chrupiący jak świeży. Wypróbuj te proste sposoby na podgrzanie resztek pizzy, a nie pożałujesz.
Na piecu
Do podgrzania pizzy zamiast piekarnika użyj patelni. Jeśli została Ci już tylko jedna lub dwie sztuki to naprawdę nie warto włączać piekarnika. Patelnia nagrzewa się znacznie szybciej. Jednak w przypadku tej metody ważne jest, aby pizza podgrzała się pod pokrywką. Przechwytuje parę, która nadaje powierzchni pizzy soczystość i ponownie topi ser. Spód pizzy pozostanie pięknie chrupiący.
Połóż kawałek pizzy na patelni, przykryj pokrywką i ustaw palnik na średni ogień. Patelni nie trzeba nawet podgrzewać. Po sześciu minutach podgrzewania sprawdź pizzę. Jeśli nie jest jeszcze wystarczająco ciepłe, zostaw je pod przykryciem na jeszcze kilka minut. Wtedy będziesz mógł cieszyć się pizzą tak dobrze, jak wtedy, gdy była świeża.
W piecu
Za pomocą piekarnika można podgrzać kilka kawałków pizzy. Najpierw podgrzej go do 180°C. Rozłóż poszczególne kawałki na blasze do pieczenia i piecz przez 8 do 10 minut, w zależności od ich grubości, lub do momentu, aż ser się roztopi i skórka będzie chrupiąca.
We frytownicy na gorące powietrze
Czy masz w domu frytkownicę na gorące powietrze? Sprawdzi się równie dobrze do podgrzania kawałka pizzy. Nastawić na 180°C i wyłożyć pojemnik papierem do pieczenia, aby zbierał kapiący ser. Można zrobić kilka dziurek w papierze, żeby powietrze mogło lepiej dopływać do ciasta. Rozłóż kawałki pizzy równomiernie, tak aby się nie stykały. Smaż od 3 do 5 minut, w zależności od grubości pizzy.
Na grillu
Dzięki grillowi gazowemu kawałki pizzy będą smakować tak, jakby zostały właśnie wyjęte z piekarnika. Metoda ta jest również szybka, ponieważ grill nie potrzebuje dużo czasu na nagrzanie. Wystarczy rozgrzać ją do średniej temperatury, położyć pizzę bezpośrednio na ruszcie, zamknąć grill (aby roztopić ser) i grillować przez 4 do 6 minut lub do momentu, aż ser się roztopi, a skórka będzie chrupiąca.
Jak podgrzać pizzę w kuchence mikrofalowej?
Kiedy nie masz czasu i chcesz jak najszybciej podgrzać pizzę, najlepszym rozwiązaniem jest zazwyczaj kuchenka mikrofalowa. Minusem jest to, że pizza nie będzie już taka jak kiedyś. Możesz jednak wypróbować te sztuczki, aby było jak najlepiej.
Szklanka wody: W Internecie istnieje popularny trik ze szklanką wody. Włóż do kuchenki mikrofalowej razem z pizzą i tak podgrzej. Spód pizzy nie będzie zbyt gumowaty, a polewa na wierzchu nie będzie rozmoczona.
Mokry ręcznik papierowy: Kawałek pizzy przykryj zwilżonym ręcznikiem papierowym. Pomoże to równomiernie rozprowadzić wilgoć po całym elemencie, dzięki czemu będzie się nagrzewał bardziej równomiernie. Dodatkową zaletą będzie to, że olej nie zatyka wnętrza kuchenki mikrofalowej.
Przegląd najlepszych spa i wellness na Słowacji: Przeczytaj więcej!