Kawa: energetyzujący napój, o którym niewiele wiesz

Kawa to doskonały napój dla osób potrzebujących zastrzyku energii o poranku. To jeden z najpopularniejszych gorących napojów wszechczasów. Jej zapach jest po prostu odurzający. Nawet osoby niepijące kawy często przyznają, że uwielbiają zapach kawy. Jego zaletą jest także cała masa skutków zdrowotnych. W internecie jest mnóstwo artykułów na ich temat. W tym artykule chcielibyśmy skupić się na faktach, których prawdopodobnie nie znasz na temat tego wspaniałego napoju.

Ziarna kawy nie tylko palone

Chociaż większość ziaren kawy, które do nas dociera, to ziarna palone, bez problemu rozpoznalibyśmy także te świeże. Niewiele wiadomo, że ziarna kawy to owoce, które są jadalne już w stanie surowym. Wyglądają trochę jak wiśnie. Ich smak może się różnić w zależności od miejsca uprawy kawy, otaczającego klimatu i innych czynników. Generalnie jednak można powiedzieć, że smak świeżych ziaren kawy jest słodki.

Kawa

Zdjęcie: Pixabay

Legenda o pierwszym pucharze

To, w jakim stopniu poniższa legenda jest oparta na prawdzie, zależy od Ciebie. Ale prawda jest taka, że ​​to zabawna historia. Etiopski pasterz Kaldi poprowadził stado kóz do drzewa kawowego. Ułożyli owoce drzewa i zaczęli wykazywać nadmiar energii. Zatem Kaldi również skosztował owoców tego drzewa. On także poczuł przypływ energii. Zaniósł więc owoce islamskiemu mnichowi, który nie zgodził się na ich spożycie i wrzucił je do ognia. Odurzający aromat kawy zaczął unosić się w powietrzu. Ludzie próbowali ratować ziarna kawy z pożaru i wykopali je. Następnie zmielono je, zalano wodą i tak narodziła się pierwsza filiżanka kawy!

Kawa i jej brak

Kawa jest napojem szczególnie popularnym w Turcji. I nawet do tego stopnia, że ​​​​kobiecie dano prawo do rozwodu z mężem, który nie pozwalał jej na wystarczające ilości tego napoju! Oczywiście to też jest tylko legenda, o której prawdziwości każdy może myśleć, co chce.

Kawę można przedawkować

Prawdą jest, że im lżejsze są ziarna kawy, tym więcej zawierają kofeiny. Sytuacja, w której można przedawkować kawę, jest dość rzadka, ale jest możliwa. W przeszłości zdarzały się nawet przypadki przedawkowania kofeiny. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca picie nie więcej niż 400 mg kofeiny dziennie. Odpowiada to około 250 ml kawy. Większe ilości mogą powodować problemy zdrowotne takie jak bóle głowy, przyspieszone bicie serca, drżenie mięśni czy nudności.

Źródła informacji:

https://www.thedailymeal.com/drink/coffee-facts

https://www.nestle-family.com/en/article/10-things-you-didn%E2%80%99t-know-about-coffee

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *