Witaminy i minerały potrzebne dla silnej odporności

Jeśli zdecydowałeś się wzmocnić swój układ odpornościowy, być może zastanawiałeś się nad przyjmowaniem suplementów. Witaminy i minerały wspierające odporność można łatwo pozyskać z pożywienia. Wystarczy, jeśli postawisz na zbilansowaną i zdrową dietę. A suplementy diety stają się stratą pieniędzy. Na jakich grupach żywności się skupić?

Odporność: przede wszystkim witamina C

Nikogo nie zdziwi fakt, że witamina C uznawana jest za jedną z najlepszych dla naszej odporności. Eksperci twierdzą, że źródeł tej witaminy w pożywieniu jest tak wiele, że większość ludzi nie musi przyjmować jej w postaci suplementów diety. Zaskakujące jest to, że witamina C jest jedną z najlepiej sprzedających się witamin w historii! Jeśli chodzi o zdrowie człowieka, witamina C ma tę zaletę, że pomaga zapobiegać wielu infekcjom. A kiedy powali cię wirus, przebieg choroby jest lepszy, a czas jej trwania krótszy.

Źródła pożywienia: cytrusy, kapusta kiszona, czerwona papryka, papaja, jagody, truskawki, kapusta, szpinak i inne.

Subtelna witamina E

Chociaż o tej witaminie nie mówi się wiele w związku z odpornością, jest ona bardzo potężnym pomocnikiem. Dzięki witaminie E w organizmie człowieka zachodzi prawie 200 reakcji biochemicznych. Uważamy, że witamina E jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który pomaga nam zapobiegać wielu chorobom. Zawarty jest głównie w produktach spożywczych o dużej zawartości tłuszczu.

Źródła pożywienia: Orzechy (migdały, orzeszki ziemne, orzechy laskowe) i ich produkty (np. masło orzechowe), oleje (słonecznikowy, sojowy, rzepakowy) i nasiona (np. słonecznikowy).

Migdałowy

Zdjęcie: Pixabay

Witamina A ze źródeł roślinnych i zwierzęcych

Witamina A jest również ważna w walce z infekcjami. Występuje w dwóch postaciach: zwierzęcej i roślinnej. Jeśli mielibyśmy szukać źródeł roślinnych, powinniśmy szczególnie wybierać warzywa pomarańczowe.

Źródła pożywienia: ryby (zwłaszcza tuńczyk), mięso, nabiał, marchew, słodkie ziemniaki, dynia, kantalupa, ciemnozielone warzywa liściaste.

Witamina D z suplementów diety

Witamina D jest również uważana za jedną z najważniejszych witamin dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Latem dostarczamy jej w wystarczającej ilości ze słońca, jednak od jesieni do wiosny warto pomyśleć o jej uzupełnieniu z pożywienia. Ze względu na ograniczone źródła witaminy D zaleca się stosowanie witaminy D w formie suplementów diety. Niektóre produkty spożywcze są wzbogacane w witaminę D (płatki zbożowe, mleko i przetwory mleczne, sok pomarańczowy).

Źródła pożywienia: ryby (łosoś, makrela, tuńczyk, sardynki), mleko i produkty mleczne.

Minerały dla silnej odporności

Odpowiednie są:

  • Kwas foliowy – występuje w fasoli, soczewicy, awokado i warzywach liściastych. Niektóre produkty spożywcze są wzbogacone tym minerałem.
  • Żelazo – pomaga organizmowi w transporcie tlenu, ma także znaczenie w procesach układu odpornościowego. Zawarty jest w czerwonym mięsie, mięsie z indyka, sardynkach, ostrygach i małżach, tuńczyku w puszce, fasoli, brokułach, kapuście itp.
  • Selen – może pomóc w zapobieganiu infekcjom. Zawarta jest w orzechach brazylijskich, owocach morza, mięsie i wątrobie, drobiu czy twarogu.
  • Cynk – jest niezbędny do tworzenia nowych komórek układu odpornościowego. Jego źródłami są następujące pokarmy: kraby, ostrygi, chude mięso i drób, fasola, jogurt, ciecierzyca.

Źródła informacji:

https://www.cnbc.com/2022/01/30/the-4-witaminy-i-suplementy-ten-lekarz-bierze-codziennie-dla-silnego-immune-system.html

https://health.clevelandclinic.org/eat-these-foods-to-boost-your-immune-system/

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *