Wszyscy uwielbiamy Święta Bożego Narodzenia, które oprócz domowego komfortu przynoszą nam niekończące się smakołyki w gronie przyjaciół i rodziny.
Mówią, że styczeń to najbardziej przygnębiający miesiąc w roku, ponieważ brakuje nam pieniędzy, a za to przybieramy na wadze. To keto świąteczne ciasto nie wzbogaci Cię, ale pomoże zachować szczupłą talię.
Składniki na świąteczne ciasto Keto:
Na bazę czekoladową:
½ łyżeczki migdały
½ łyżeczki mąka kokosowa
⅓ łyżeczki niesłodzonego proszku kakaowego
½ łyżeczki czysty ekstrakt z
8 łyżek masło niesolone
⅛ łyżeczki sól
Na nadzienie kremem orzechowym:
1 łyżeczka kwaśna śmietana
1 łyżeczka waniliowa stewia w płynie
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
450 g serka śmietankowego
½ łyżeczki płynny karmel ze stewią
1,5 szklanki posiekanych orzechów pekan
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Na bazę czekoladową:
Dodaj wszystkie składniki do robota kuchennego i mieszaj, aż masa będzie gładka.
Rozłóż mieszaninę równomiernie w odpowiednim naczyniu na ciasto
Nadzienie kremowe z orzechów pekan
W dużej misce wymieszaj śmietankę ze stewią waniliową i ekstraktem waniliowym. Ubijaj mikserem elektrycznym, aż utworzą się sztywne szczyty.
W drugiej misce wymieszaj serek śmietankowy o temperaturze pokojowej z karmelową stewią i szczyptą soli. Ubijaj, aż masa będzie gładka i kremowa.
Do ubitej śmietany dodać masę serową i wymieszać do połączenia. Dodaj 1 szklankę posiekanych orzechów pekan.
Rozprowadź mieszaninę na cieście ciasta. Posyp ciasto pozostałymi orzechami pekan. Przykryj i przechowuj w lodówce przez 6-8 godzin lub przez noc, aby uzyskać najlepsze rezultaty.