Tak dobrze, ale niezbyt dbając o swoją sylwetkę, jak włączyć makaron do swojej diety i nie przybrać na wadze? Jedz tak i nie będziesz miał żadnych problemów.
Węglowodany w diecie są często demonizowane. Uważa się, że to właśnie one powodują, że nie chudniemy i dlatego uważa się, że wyeliminowanie chleba, ziemniaków, a przede wszystkim makaronu może być mądrym posunięciem pozwalającym jak najszybciej wrócić do formy. Cóż, nic bardziej złego nie można zrobić.
Zdrowe odżywianie nie oznacza konieczności poświęceń, raczej oznacza możliwość zintegrowania wszystkiego w zbilansowany plan uwzględniający nasze zapotrzebowanie kaloryczne, aby móc szybko, ale i zdrowo schudnąć. Dlatego dzisiaj chcę Ci to wyjawić jak wprowadzić do swojej diety makaron bez obawy, że przez to zobaczysz na wadze o 1 uncję więcej.
Jedzenie makaronu bez przybierania na wadze: sztuka polega na gotowaniu, oto co robić
Węglowodany nie są prawdziwymi wrogami diety, powtórzmy to kilka razy! Dzieje się tak dlatego, że nie ma pokarmów, które powodują utratę wagi bardziej niż inne i na tej samej zasadzie nie ma pokarmów, które powodują otyłość. Chodzi o zbilansowaną i zdrową dietę, która pozwala schudnąć, ale nie rezygnując z niczego.
Ustaliwszy to, możemy z pewnością upewnić się, że nie poczujemy się obciążeni. W jaki sposób? Poprzez metoda gotowania, która okazuje się absolutnie zadziwiającaI! Dzięki temu nie tylko będziesz mógł zjeść talerz makaronu, nie martwiąc się o wagę na wadze, ale także będziesz miał łatwiejsze trawienie.
Czas gotowania makaronu może się różnić w zależności od preferencji. Są tacy, którzy wolą, żeby makaron był dobrze ugotowany, i tacy, którzy lubią go bardziej al dente. Ale która z tych dwóch metod gotowania zwalnia nas od zmartwień, że nie poczujemy się obciążeni po zjedzeniu talerza makaronu?
Cóż, żeby było to bardziej strawne i sprawiło, że tyjesz mniej, Makaron należy jeść al dente. Oczywiście istnieje konkretny powód, dla którego jedna metoda gotowania powinna być preferowana zamiast drugiej.
Długi czas gotowania powoduje, że skrobia zawarta w makaronie przedostaje się do wody, w której gotowany jest makaron, co jednak zwiększa szczyt glikemicznyco gwarantuje, że cukry zostaną odpowiednio wcześnie przyswojone przez nasz organizm. Wręcz przeciwnie, preferowanie gotowania makaronu al dente zapewnia, że cukry nie zostaną rozproszone, a zatem ich trawienie zachodzi wolniej, ponieważ w rzeczywistości makaron w tym przypadku uwolnił mniej skrobi podczas gotowania, które okazało się krótsze.