Zdrowie i piękno
Mięta pieprzowa może złagodzić rozstrój żołądka
Trudno sobie wyobrazić pyszne jedzenie bez przypraw. Czasami te małe składniki, które dodajemy do naszego menu, mogą mieć ogromny wpływ na smak. Ale czy pomyślałeś, że poza tym, że dodadzą koloru Twoim potrawom, mogą przynieść Ci także wiele korzyści zdrowotnych?
W poniższych wierszach podzielimy się z Tobą kilka przypraw, które są bardziej przydatne, niż myślałeś. Tutaj są:
Ożywić
Imbir ma ciepły i pikantny smak i jest powszechnie dodawany do potraw, takich jak zupy, wypieki i curry. Uważa się, że ma właściwości lecznicze i jest stosowany od tysięcy lat w tradycyjnych systemach medycyny, takich jak Ajurweda i Tradycyjna Medycyna Chińska. Oprócz tego należy wspomnieć, że imbir zawiera wiele związków bioaktywnych, m.in. gingerole, shogaole i paradole, które działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie w organizmie. Badania pokazują, że zarówno jedzenie imbiru, jak i przyjmowanie suplementów imbirowych może korzystnie wpływać na zdrowie.
Według badania z 2022 roku spożycie imbiru ma znaczący pozytywny wpływ na nudności, regulację poziomu cukru we krwi, chorobę zwyrodnieniową stawów, normalizację ciśnienia krwi, regulację masy ciała, a także poziom lipidów we krwi i biomarkery stanu zapalnego.
Szafran
Szafran to czerwono-złota przyprawa. Ma lekko gorzki smak i jest ważnym składnikiem kuchni indyjskiej i śródziemnomorskiej. Głównymi związkami bioaktywnymi występującymi w szafranie są krocyna, krocetyna, pikrokrocyna i terpen safranal (który nadaje szafranowi charakterystyczny zapach). Substancje te mogą korzystnie wpływać na zdrowie na wiele sposobów dzięki swoim właściwościom ochronnym komórek. Szafran można stosować w naturalny sposób w leczeniu depresji, lęku, schizofrenii, chorób serca, choroby Alzheimera i cukrzycy typu 2.
Uważa się, że jego spożycie zwiększa poziom neuroprzekaźnika serotoniny w mózgu, co może mieć pozytywny wpływ na stany takie jak lęk i depresja. Tę wspaniałą przyprawę można dodawać do dań takich jak curry, risotto czy dania z owoców morza lub przyjmować jako dodatek.
Kardamon
Kardamon to podstawowy składnik kuchni indyjskiej. Często nazywana jest „królową przypraw”, ponieważ zawiera składniki aktywne, takie jak związki fenolowe i olejki eteryczne, które mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, obniżające ciśnienie i przeciwcukrzycowe.
Kardamon może mieć korzystny wpływ na poziom cukru we krwi, markery stanu zapalnego i zdrowie wątroby. Badanie przeprowadzone w 2018 roku z udziałem 87 osób z otyłością i niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby wykazało, że uczestnicy leczeni trzema gramami kardamonu dziennie przez trzy miesiące wykazali znaczną redukcję markerów stanu zapalnego. Kardamon dobrze łączy się ze słodkimi i pikantnymi smakami i można go dodawać do dań takich jak curry, wypieki i dania mięsne.
Cynamon
American Heart Association zaleca stosowanie słodkich przypraw, takich jak cynamon, aby dodać więcej smaku, zamiast cukru i innych substancji słodzących. Cynamon może poprawić wrażliwość na insulinę. Co więcej, dodanie go do diety może być częścią długoterminowej strategii obniżania ciśnienia krwi. Metaanaliza Critical Reviews in Food Science and Nutrition z 2020 r. wykazała, że spożywanie 2 gramów mielonego cynamonu dziennie (około 3/4 łyżeczki) obniża ciśnienie krwi średnio o 7,2/2,8 mmHg, podobnie jak działanie małych dawek leków.
Pamiętajcie, że ta przyprawa nie czyni „magii z dnia na dzień”. Najlepsze wyniki uzyskano w badaniach trwających co najmniej trzy miesiące. Eksperci nie są pewni, w jaki sposób cynamon kontroluje ciśnienie krwi, ale podejrzewają, że może poprawiać przepuszczalność naczyń krwionośnych, poprawiając przepływ krwi do serca.
Czosnek
Czosnek obniża wysokie ciśnienie krwi i wspomaga odporność. Dzięki silnym związkom bioaktywnym i innym składnikom odżywczym może być bardzo korzystny dla zdrowia. Stwierdzono, że leczenie ekstraktami, proszkami i suplementami czosnku znacznie obniża wysokie ciśnienie krwi. I chociaż niektórzy eksperci twierdzą, że dowody nie są jednoznaczne, kilka badań pokazuje, że suplementy czosnku mogą pomóc w zapobieganiu przeziębieniom.
Mennica
Badania pokazują, że zapach mięty pieprzowej może pomóc poprawić nastrój i „oczyścić” myśli. Według niektórych badań aromat mięty pieprzowej może uspokoić rozstrój żołądka. Chociaż potrzebne są dalsze badania w tych obszarach, wiele badań wykazało, że olejek miętowy może złagodzić ból związany z zespołem jelita drażliwego. Eksperci uważają, że działa poprzez rozluźnienie mięśni jelita grubego oraz zmniejszenie bólu i stanu zapalnego.