Szybkie ciasto świąteczne z marcepanem i gruszkami, idealne na świąteczny obiad

Dla domu

Miłośnicy i koneserzy deserów zgodnie twierdzą, że słodkie smakołyki to najważniejsza część każdego menu! Deser to ostatni element stołu, który sprawia przyjemność wszystkim gościom i powinien sprawiać prawdziwą satysfakcję. A kiedy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, miło jest mieć w swoim arsenale szybkie rozwiązanie na idealny deser.

Pomysł na przepis, dzięki któremu z łatwością zaimponujesz swoim gościom.

Zanim przejdziemy do przygotowania, zdradzimy, że wszystkie produkty z tego przepisu znajdziecie w najbliższym sklepie Lidl, gdzie znajdują się popularne serie świąteczne i . Łączą w sobie paletę smaków słodkich i słonych, a obie marki oferują gotowe, wysokiej jakości rozwiązania na desery, dzięki którym zasługujesz na spełnienie wszystkich preferencji smakowych swoich gości.

Oto niezbędne produkty na 12 porcji świątecznego ciasta z gruszkami i marcepanem:

Sztuczka: na stronie Lidla z przepisami, które chcesz ugotować.

● marcepan – 120 g

● masło krowie – 60 g

● świeże mleko – 50 ml

● cukier – 60 g

● pieprz – 1 łyżeczka.

● sok z cytryny – 1 łyżeczka.

● jajka – 4 sztuki

● mąka orkiszowa – 280 g

● proszek do pieczenia – 1 łyżka.

● gruszki – 2 sztuki

● orzechy włoskie (mielone) – 80 g

● cukier puder

Sposób przygotowania:

Marcepan zetrzeć na grubej tarce i ubić razem z masłem, mlekiem, cukrem i ziele angielskie w robocie kuchennym lub mikserze na kremową masę. Następnie dodajemy sok z cytryny i jajka, nadal energicznie mieszając.

Następnie rozgrzewamy piekarnik do 175°C i przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy je do miski i ponownie mieszamy.

Następnym krokiem jest obranie gruszek i pokrojenie ich na ćwiartki. Następnie natłuszczamy blachę do pieczenia i posypujemy jej dno połową orzechów włoskich. Na wierzch wylewamy ciasto i rozkładamy na nim plasterki gruszki. Na wierzch połóż drugą połowę orzechów włoskich i piecz gotową masę przez około 35-40 minut.

Na koniec posypujemy cukrem pudrem do smaku i ta-dam! Twój świąteczny tort z marcepanem i gruszkami będzie gotowy w niecałą godzinę, a jego niezapomniany smak zostanie w pamięci do przyszłego roku!

Wiele innych świątecznych przepisów znajdziesz na i pod adresem .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *