9 pożywnych produktów spożywczych, które nie są ryżem ani konserwami i które mogą wystarczyć na długo

Wybrane półki nie są ładnym widokiem. Jednak ludzie często skupiają się wyłącznie na dobrze znanej, trwałej żywności. Jednocześnie nieco dalej znajdziecie także potrawy, które nie budzą aż tak dużego zainteresowania, a są równie dobre i starczają na równie długo!

Fasola

Pożywne jedzenie, o którym ciągle zapominamy w Czechach. Może też dlatego, że fasolę trzeba namoczyć w wodzie na noc. Ale to jest tego warte. Jak Brazylia na fasoli. Można oczywiście kupić fasolę w puszkach, ale zazwyczaj zawiera ona cukier. Preferuj zwykłą fasolę bez sosu, w końcu możesz ją ugotować samodzielnie. Bardzo prostym daniem jest środkowoamerykańskie gallo pinto, wystarczy ugotować fasolę, ryż, dodać oregano i gotowe danie. Jeśli chcesz ciekawszego smaku, kup go

Komosa ryżowa

Jest to nieco droższe danie, ale nie powinno go zabraknąć w naszym menu. Zawiera błonnik i nie zawiera glutenu. Można z niego przyrządzać zupy lub podawać jako dodatek do dania głównego. Pęcznieje ładnie po ugotowaniu i ma łagodny orzechowy smak.

Smalec

Ta tradycyjna potrawa była w przeszłości wręcz demonizowana, ale nie ma w niej nic złego… o ile nie przesadzimy. Ale to dotyczy wszystkiego. Zatem wszystko z umiarem. Smalec może. Można na nim usmażyć jajka, można na nim usmażyć praktycznie wszystko. Świetnie nadaje się również do smarowania świeżego chleba. Bez problemu wytrzyma kilka miesięcy w lodówce.

Cytryny

Być może nie spodziewasz się, że owoce znajdą się na liście łatwo psujących się produktów spożywczych, ale cytryny zasługują na swoje miejsce. Jeśli połączysz je z solą, przetrwają w lodówce niemal na zawsze. Cytryny można pokroić w gwiazdki na końcach i zanurzyć je w roztworze soli. Kiedy ich potrzebujesz, po prostu dokładnie je spłucz.

Jeśli chcesz zrobić z nich przyprawę, pokrój je w cienkie plasterki i włóż do słoika, posypując warstwami soli. Następnie zalej wszystko sokiem z cytryny. Uważaj, aby kółka cytryny nie wystawały z płynu! Następnie możesz użyć solonych kółek cytrynowych do makaronu, ryżu itp.

Własne przyrosty

Idzie wiosna, więc zamiast łatwo psującej się żywności można kupić także nasiona roślin, które można uprawiać na balkonie. Często są to warzywa liściaste, które można szybko spożyć. Pisaliśmy o tym szczegółowo w .

Bulgur

Odkrywamy to stopniowo. Może być świetnym zamiennikiem ryżu w risotto. Jest gęstszy i cięższy, dzięki czemu łatwiej się napełnia i gotuje podobnie jak ryż. Możesz więc dokonać zmiany i ugotować risotto z bulgurem, proces jest dokładnie taki sam jak w przypadku normalnego.

Makaron ryżowy

Posłużą jako alternatywa dla makaronu. Makaron ryżowy sprzedawany jest w różnych szerokościach, szerszy posłuży jako spaghetti, ponieważ nie ma tak delikatnej konsystencji jak makaron włoskowy. Wystarczy namoczyć je w wodzie na godzinę. Następnie na oliwie smażymy cebulę, czosnek, można dodać trochę warzyw, a na koniec dodajemy namoczony makaron. Obiad za kilka koron gotowy, można go doprawić sosem sojowym.

Mleko kokosowe

Świetnie nadaje się do gotowania, można z niego tworzyć sosy o konsystencji kremu. Ma ciekawy smak i w przeciwieństwie do śmietanki nie wymaga przechowywania w lodówce. Mleko kokosowe, które kupisz teraz, posłuży Ci w spiżarni przynajmniej przez rok. Świetnym połączeniem jest czerwona soczewica i mleko kokosowe. Wystarczy zrobić czerwoną soczewicę na cebuli i czosnku. Na koniec dodajemy mleko kokosowe.

nasiona Chia

No cóż, nie da się ich zjeść, ale mają jedną wielką zaletę: zastępują jajka w pieczeniu. Nasiona Chia są powszechnie stosowane jako substytut jajek, możesz też spróbować. Rzecz w tym, jak nasiona chia pęcznieją. Jeśli więc zmieszasz je z odrobiną wody i odczekasz chwilę, otrzymasz substytut jajka.

Wszystkie artykuły o koronawirusie znajdziesz w specjalnym wydaniu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *