Uważaj, jak wykorzystujesz aluminium w kuchni: może być niebezpieczne dla zdrowia. Oto częsty błąd, którego należy absolutnie unikać.
Aluminium jest materiałem bardzo uniwersalnym, ale jednocześnie ekonomicznym i łatwym w użyciu. Właśnie z tego powodu jest często używany w kuchni do wielu celów: od tac po patelnie i garnki. Ale są bogowie badania, które wykazały, że używanie aluminium w kuchni nie jest aż tak bezpieczne dla zdrowia. Absolutnie nie należy bagatelizować problemu.
Eksperci nie wywołali paniki, jednak warto znać ryzyko, dlatego należy go unikać szczególnie w kuchni mającej kontakt z żywnością. Teraz poniżej zobaczymy, jakie są niebezpieczeństwa i jak należy go używać bez narażania się na ryzyko dla zdrowia. Wszystko tutaj szczegółowo.
Aluminium: nigdy nie używaj go w ten sposób, ponieważ stanowi zagrożenie dla zdrowia
Jak właśnie powiedzieliśmy aluminium może być niebezpieczne. Zanim zrozumiemy dlaczego, musimy pamiętać, że jest to metal ciężki składający się z drobnych cząstek i występuje w powietrzu, wodzie i ziemi. Nie da się zatem uniknąć jakiegokolwiek kontaktu z tym elementem, ale można go ograniczyć.
Rzeczywiście To nie kontakt jest ryzykiem, ale dawka stwarza problem. Niewielkie ilości aluminium nie są niebezpieczne i nie powodują reperkusji. W niektórych przypadkach nie da się uniknąć kontaktu, wystarczy wziąć pod uwagę powietrze, którym oddychamy lub produkty uprawiane na ziemi, którą jemy, ale są przypadki, w których można tego uniknąć. Najczęstszym błędem jest używanie aluminium do długotrwałego przechowywania żywności.
Tak naprawdę istotny jest czas kontaktu aluminium z żywnością. Nie ma przeciwwskazań do przechowywania dłuższego niż 24 godziny, w przeciwieństwie do długotrwałego przechowywania w lodówce lub zamrażarce. Kolejnym błędem, którego nie należy popełniać, jest ponowne wykorzystanie i recykling aluminium w kuchni. Po użyciu jednorazowe pojemniki aluminiowe należy w odpowiedni sposób zutylizować i nie używać ich ponownie.
Pojemniki aluminiowe znajdujące się w kuchni muszą zawsze posiadać instrukcję użytkowania zawierającą informację o temperaturze gotowania i maksymalnym czasie przechowywania. Tace i inne pojemniki nie powinny nigdy stykać się bezpośrednio z ogniem lub gorącymi płytami. Unikaj także kontaktu aluminium z substancjami kwaśnymi lub zbyt słonymi, ponieważ mogą one uszkodzić powłokę i nieuchronnie skazić żywność.