Chcesz wzmocnić swoją odporność? Skoncentruj się na tych produktach

Jeśli uznasz, że przyszedł czas na wzmocnienie odporności, będziesz musiał wdrożyć kompleksowe rozwiązanie. Zdecydowanie nie wystarczy zacząć przyjmować witaminę C w formie suplementów diety. Układ odpornościowy jest dość złożony i zależy od wielu czynników. Dlatego należy zmienić dietę, rozpocząć aktywność fizyczną, wysypiać się i porzucić szkodliwe nawyki (takie jak picie alkoholu czy palenie). Jeśli chcesz mniej chorować, skup się na tym, co podnosi odporność, ale i ją obniża.

Co obniża i zwiększa odporność?

Negatywnie wpływa na układ odpornościowy palenie papierosów, nadmierne spożycie alkoholu, brak ruchu, narażenie na stres (szczególnie długotrwały), nieregularna dieta, przewlekła terapia lekowa i zmiany klimatyczne. Przeciwnie, do czynników pozytywnie wpływających na układ odpornościowy zalicza się regularny tryb życia, regularną i prawidłową dietę, aktywność fizyczną (znowu regularną), unikanie stresu, a także szczepienia ochronne.

Tłuszcz rybny

Zdjęcie: Pixabay

Jak wzmocnić odporność dietą?

Dieta jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na układ odpornościowy. Odporność zaczyna budować się już od wieku noworodkowego, który jest niedojrzały aż do około 5. roku życia dziecka. Dlatego mleko matki, które zawiera przeciwciała immunologiczne, jest najlepsze dla niemowląt. W ten sposób dzieci zyskują lepszą odporność na patogeny i rzadziej chorują.

Jakie są podstawowe zasady prawidłowego odżywiania?

W swojej diecie należy szczególnie postawić na regularność: najlepiej jeść pięć razy dziennie (śniadanie, podwieczorek, obiad, podwieczorek i kolacja), zachowując około trzygodzinne przerwy pomiędzy każdym posiłkiem. Korzystnie wpłynie to nie tylko na Twój układ odpornościowy, ale także na sylwetkę. Zwracaj uwagę na różnorodność posiłków, unikaj nadmiernej ilości tłuszczów zwierzęcych i nadmiaru soli. Uwzględnij jak najwięcej owoców i warzyw. Owoce warto jeść rano, bo są bogate w cukier. Nie zapomnij pić wystarczającej ilości płynów!

Czy witamina C jest ważna dla odporności?

Oczywiście. Występuje w wielu źródłach żywności, dlatego nie ma potrzeby kupowania suplementów witaminy C. Skoncentruj się na regularnym spożywaniu owoców cytrusowych, soku z czarnego bzu, szpinaku lub pietruszki. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem. Uszczelnia naczynia krwionośne, przez co mikroorganizmy (wirusy i bakterie) mają gorsze warunki przedostawania się do organizmu.

Czy wątroba dorsza ma również związek z odpornością?

Tran z wątroby dorsza wykorzystywany jest jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A i D. Zawartość ta korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Można także delektować się olejem rybnym w postaci suplementów diety. Ale do naszej diety powinniśmy włączyć także ryby i owoce morza, ponieważ zawierają cynk. Pierwiastek ten jest ważny dla tworzenia komórek odpornościowych. Występuje także w mięsie i jajach.

Jak przyczynić się do zdrowia jelit?

Mówi się, że odporność zaczyna się w jelitach. Żyje tu ogromna liczba bakterii, które są nam potrzebne do prawidłowego wchłaniania pożywienia. Jogurty i produkty mleczne zawierające bakterie kwasu mlekowego powinny zatem stać się częścią naszej codziennej diety.

Źródła informacji:

https://wylecz.to/choroby-krwi/jak-zwiekszyc-oppornosc-sposoby-na-to-jak-wzmocnic-organizm/

https://www.trainingpeaks.com/blog/how-to-boost-your-immune-system/

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *