Kiwi, podobnie jak inne owoce, zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Jednak pod wieloma względami przewyższa inne owoce. Owoc ten jest szczególnie korzystny dla zdrowia naszych jelit. Ale na tym nie kończą się jego zalety. Przyjrzyjmy się, dlaczego kiwi jest tak zdrowe.
Kiwi na zdrowe jelita
Ze względu na wysoką zawartość błonnika kiwi pomaga w efektywniejszym trawieniu. Najwięcej błonnika znajduje się w skórze, którą ludzie złuszczają. Wystarczy dokładnie umyć owoce. Ale prawda jest taka, że włosy na skórze zniechęcają większość ludzi do jedzenia tego produktu, nawet jeśli jest on bezpieczny do spożycia. Regularne spożywanie błonnika pomaga zmniejszyć wzdęcia i inne problemy trawienne. Kiwi może przyczynić się do uzyskania większej objętości stolca o optymalnej gęstości, dzięki czemu jelita zostaną sprawnie opróżnione, a ich przejście przez jelita będzie szybsze i wygodniejsze.
Zdjęcie: Pixabay
Kiwi źródłem prebiotyków
Kiwi zawiera również dużo prebiotyków, które stanowią pożywienie dla probiotyków (pożytecznych bakterii w jelitach). Właściwa równowaga probiotyków jest ważna dla wielu procesów organizmu, w tym prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i regulacji hormonów.
Dużo witaminy C
Kiedy mówimy o witaminie C, wiele osób myśli o owocach cytrusowych. Jednak kiwi zawiera jeszcze więcej witaminy C niż taka sama ilość pomarańczy. A dlaczego ta witamina jest tak ważna? Wzmacnia działanie układu odpornościowego, pomaga zwalczać choroby, zmniejsza uczucie zmęczenia, wspomaga wchłanianie żelaza, pomaga w tworzeniu kolagenu w skórze, co pomaga szybciej goić się i wyglądać młodziej. Jeśli nie chcesz cierpieć na brak tej witaminy, jedz nie tylko kiwi, ale także inne owoce i warzywa, takie jak cytrusy, kiszoną kapustę czy jagody.
Kiwi pomaga zachować młodość
Oprócz witaminy C, która pomaga skórze wyglądać młodziej, kiwi zawierają także witaminę „młodości”, czyli witaminę E. Chociaż niedobór witaminy C nie jest obecnie powszechny, nie dostarczamy jej tyle, ile powinniśmy. Jednocześnie pełni także bardzo ważne funkcje. Wspomaga prawidłową pracę serca i układu odpornościowego. Rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Jedno kiwi dostarcza około 7% zalecanej dziennej dawki witaminy E. Ponadto witamina ta występuje w orzechach, nasionach i olejach.
Źródła informacji:
https://health.clevelandclinic.org/kiwi-benefits/
Zdjęcie: Pixabay