Domowy mascarpone pokochasz ze względu na łatwość jego przygotowania. Ale także ze względu na bogatą i kremową konsystencję oraz uniwersalne zastosowanie do słodkich i słonych przekąsek. Jest składnikiem większości przepisów kuchni włoskiej, która zyskała popularność na całym świecie. Wystarczą tylko dwa składniki, aby smakowało jak prawdziwa włoska. Spróbuj i porównaj jego smak.
Będziemy potrzebować domowego mascarpone
Jego produkcja jest naprawdę prosta. Wystarczą Ci tylko 2 składniki, a mianowicie 500 ml śmietanki do ubijania i sok z jednej cytryny.
Przed przystąpieniem do przygotowywania domowego mascarpone należy posmarować garnek odrobiną masła, aby śmietana nie przypaliła się po bokach garnka podczas gotowania. Śmietankę wlać do garnka i podgrzać do momentu wrzenia. Gotuj przez około 3 minuty. Mieszaj stale.
Po tym czasie dodać sok z cytryny i ponownie dobrze wymieszać. Dzięki sokowi z cytryny masa zaczyna gęstnieć. Gotuj razem około 5 minut. Gotowana w ten sposób mieszanka jest gęstsza, co możemy wypróbować także na kuchennej szpatułce lub drewnianej łyżce. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Ostudzoną mieszaninę przelać do miski z sitkiem wyłożonym czystą bawełnianą ściereczką lub ściereczką. Przykryj i włóż do lodówki na 12 do 24 godzin. Nadmiar wody odpłynie z mieszanki i otrzymamy kremowy mascarpone. Możemy go następnie użyć zgodnie z . Wykorzystamy go w ciągu 1 tygodnia.
Śledź naszego Instagrama