Dzisiejszy przepis: Sezon na szparagi w pełni – Zrób wspaniałe kremowe risotto!

W sklepach zaczęła już pojawiać się nowa odmiana szparagów. Jednym ze smacznych dań, w którym doskonale podkreśla się jego ciekawy smak, jest kremowe risotto. Jeśli jeszcze go nie próbowałeś, koniecznie go przygotuj.

Potrzebujemy

  • 10 łodyg szparagów
  • 600-800 ml bulionu warzywnego
  • trochę cukru (najlepiej brązowego)
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • masło
  • 240 g ryżu do risotto (Arborio)
  • 160 ml białego wytrawnego wina
  • 80 g parmezanu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Zbliżać się

  1. Od szparagów odetnij zdrewniałe końcówki. Jeśli użyłeś białych szparagów, delikatnie je obierz. Końcówki i ewentualnie skórki gotujemy w bulionie przez około 15-20 minut. W ten sposób uzyskasz pełniejszy smak risotto, niż gdybyś użył zwykłego bulionu. Odcedź bulion, aby był klarowny i trzymaj go w cieple.
  2. Łodygi szparagów wraz z główkami pokroić na kawałki o długości około 2 cm i gotować z odrobiną masła, białego wina i bulionu, aż będą ugotowane na kęs, czyli al dente. Następnie zapisz nagłówki do dekoracji.
  3. Smażyć ryż do momentu, aż będzie przezroczysty na oliwie z oliwek i odrobinie masła. Wlać białe wino i pozostawić do namoczenia. Stopniowo dodawaj łyżką przygotowany bulion. Pozwól, aby każda chochla namoczyła się i cały czas mieszaj risotto. Nie musisz całkowicie nasiąkać ostatnią chochlą, risotto pozostanie bardziej kremowe.
  4. Gdy skończy się bulion lub risotto będzie wystarczająco kremowe, a ryż będzie ugotowany, dodajemy pokrojone szparagi. Wymieszać z kawałkiem masła, odrobiną oliwy, startym parmezanem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Podawaj gotowe risotto udekorowane główkami szparagów. Można również skropić oliwą, posypać tartym parmezanem i świeżymi ziołami.

Wskazówka: Do risotto ze szparagami możesz także dodać ugotowany, świeży lub mrożony groszek.

Przegląd najlepszych spa i wellness na Słowacji: Przeczytaj więcej!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *