Przeziebienie czy grypa? Propolis i nalewka z niego pomagają!

Propolis to produkt wytwarzany przez pszczoły z soku drzew liściastych i iglastych, do którego dodają wosk pszczeli i inne substancje. W ten sposób powstaje zielonkawo-brązowa lepka substancja, której pszczoły używają do budowy swoich domów. Ludzie odkryli, że substancja ta ma wiele właściwości leczniczych, dlatego oprócz miodu zbieramy także propolis od pszczół. Jednak korzyści zdrowotne propolisu mogą się różnić w zależności od tego, gdzie żyją pszczoły. Dzieje się tak dlatego, że produkty użyte do jego wytworzenia różnią się. Propolis południowoamerykański może zatem mieć inny skład niż propolis europejski, a co za tym idzie, zapewniać także inne skutki zdrowotne.

Propolis i jego właściwości zdrowotne

Propolis i nalewka z propolisu doskonale nadają się na przykład do leczenia aft i trądziku. Wystarczy kilka razy dziennie nacierać dotknięte obszary nalewką z propolisu. Propolis ma właściwości antybiotykowe, które wzmacniają układ odpornościowy i działają przeciwko mikroorganizmom. Działa również jako przeciwutleniacz, dlatego odpowiada za ochronę komórek organizmu przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. To uszkodzenie oksydacyjne może powodować wiele nieprzyjemnych chorób. Ponadto propolis wspomaga metabolizm komórkowy, krążenie krwi, a także tworzenie włókien kolagenowych.

Produkcja domowej nalewki z propolisu

Ekstrakt z propolisu jest dostępny na rynku. Idealnie nadaje się do produkcji domowych nalewek, gdyż zawiera aż o 30% więcej substancji aktywnych niż klasyczny mastyk propolisowy. Dostępny jest w postaci ciemnobrązowego proszku. Oprócz tego będziesz potrzebował alkoholu wysokoprocentowego (co najmniej 60%, im więcej, tym lepiej). Alkohol ten powinien być klarowny, dlatego odpowiednia będzie wódka lub wino śliwkowe. Wystarczy wymieszać te dwa składniki tak, aby jedna część ekstraktu propolisowego zawierała dziewięć części alkoholu. Pozostawić do maceracji na 10 dni, a następnie przecedzić przez cienką szmatkę. Następnie możesz zacząć z niego korzystać.

Pszczoły

Zdjęcie: Pixabay

Stosowanie nalewki z propolisu

W przypadku bólów głowy nalewkę należy stosować długoterminowo, od 1 do 3 razy dziennie, każdorazowo po około 10 do 30 kropli. Jeżeli boli Cię ząb, po prostu nałóż nalewkę na bolący ząb lub otaczające go dziąsła. W przypadku drobnych urazów i ran wystarczy natrzeć rany nalewką. Powinny goić się dwa razy szybciej i nie pozostawiać blizn. Przy niskim ciśnieniu dodać 20 kropli nalewki do szklanki wody, przyjmować rano, około godzinę przed posiłkiem. Jeśli natomiast cierpisz na wysokie ciśnienie krwi, zażywaj przez dłuższy czas 30 kropli na noc.

*Długotrwałe stosowanie oznacza trzy tygodnie stosowania, a następnie co najmniej tygodniową przerwę.

Przeziębienie, grypa, ból gardła

W przypadku dławicy piersiowej i gorączki należy podawać 1 łyżeczkę na szklankę wody dwa do trzech razy dziennie. W przypadku grypy należy przyjmować 1 łyżkę stołową nalewki co osiem godzin. W przypadku biegunki aplikujemy po jednej łyżeczce rano i wieczorem na czczo, w letniej wodzie. W przypadku infekcji dróg moczowych dobrze jest przyjmować 1 łyżeczkę nalewki na godzinę przed posiłkiem, dwa razy dziennie. Również kobiety w okresie menopauzy mogą złagodzić nieprzyjemne objawy, jeśli zażywają 10 kropli raz dziennie.

Nalewka nie jest odpowiednia dla każdego

Ponieważ nalewka zawiera alkohol, nie powinna być przyjmowana wewnętrznie przez dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią ani kierowców.

Źródła informacji:

https://www.healthline.com/health/propolis-an-ancient-healer

https://www.honeygreen.com/propolis-extract-health-benefits-pharma-food-supplement-products/

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *