Dlaczego cynk jest tak ważny? Nie tylko ze względu na funkcjonowanie układu odpornościowego

Cynk postrzegamy jako pierwiastek ważny dla organizmu człowieka, zwłaszcza dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Z pewnością nie jest to jego jedyna funkcja i na pewno nie najważniejsza. Cynk jest ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ bez niego płód nie mógłby się w ogóle rozwijać. Odgrywa również kluczową rolę w walce z bakteriami, gojeniu ran i wielu innych. Najłatwiej jest pozyskać cynk z pożywienia, a w przypadku jego niedoborów także w formie suplementu diety.

Cynk w organizmie człowieka

Organizm ludzki potrzebuje cynku jedynie w małych (śladowych) ilościach. Działa jako silny przeciwutleniacz, co oznacza, że ​​pomaga zapobiegać uszkodzeniom komórek. Mogą one powodować różne choroby, w tym choroby serca, raka, cukrzycę i inne. Cynk jest zawarty w wielu komórkach w całym organizmie. Jest to szczególnie ważne z następujących powodów:

  • Skraca przeziębienia – Powszechnie wiadomo, że cynk pomaga w tworzeniu komórek układu odpornościowego. Nie zapobiega więc chorobom, ale skraca czas trwania przeziębień. Nie wydaje się, aby zmniejszał nasilenie objawów przeziębienia.
  • Zdrowie oczu – przyjmowanie 80 mg cynku wraz z innymi witaminami dla zdrowia oczu zmniejsza ryzyko rozwoju warunkowego zwyrodnienia plamki żółtej nawet o 25%.
  • Zdrowie układu krążenia – cynk pomaga zmniejszyć czynniki ryzyka dla zdrowia serca, takie jak poziom cukru we krwi i cholesterol.
  • Wspomaganie gojenia się ran – cynk można przyjmować doustnie lub w postaci maści. Stosowanie doustne może pomóc w leczeniu owrzodzeń stopy cukrzycowej. Maść z powodzeniem stosowana jest na odleżyny u dzieci.
  • Lepsza jakość nasienia – nie jest do końca pewne, czy cynk odpowiada za lepszą jakość nasienia, ponieważ uczestnicy badania stosowali mieszankę witamin. Cynk również był ich częścią.

jajko

Zdjęcie: Pixabay

Cynk w żywności

Cynk można przyjmować w wystarczających ilościach z pożywieniem. Można go znaleźć w owocach morza, drobiu, wołowinie i wieprzowinie oraz jajach. Innymi źródłami są produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona i rośliny strączkowe. Dorosłe kobiety powinny przyjmować około 8 mg cynku dziennie, a mężczyźni 11 mg. Zwiększone ilości cynku powinny przyjmować kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Cynk w suplementach diety

Cynk jako suplement diety jest odpowiedni dla osób, które zakładają, że nie spożywają go w wystarczających ilościach. Dotyczy to np. osób chorych na nieswoiste zapalenia jelit, wegan i wegetarian, kobiet w ciąży i karmiących piersią itp.. Przy stosowaniu suplementu należy zwrócić szczególną uwagę na to, ile cynku zawiera w jednej dawce. Nadmiar cynku może prowadzić do problemów, takich jak utrata apetytu, nudności, bóle głowy, niedobór miedzi i magnezu, niski poziom cholesterolu HDL („dobrego”) i upośledzenie funkcji odpornościowych.

Źródła informacji:

https://health.clevelandclinic.org/zinc/

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *