Ludzie od tysięcy lat pieczą własny chleb w domu, więc czemu by nie spróbować i Ty? Upieczenie pachnącego i chrupiącego chleba nie jest wcale takie trudne, a przynajmniej masz pewność, że wiesz, co jesz. Choć nie zakładamy, że domowego chleba nie od razu zjada się na świeżo, to jednak mamy dla Was wskazówki, jakie pyszności można w zabawny sposób przygotować z utwardzonego lub mrożonego chleba. Upiecz domowy chleb kubkowy, na zakwasie lub tostowy według naszych przepisów.
Domowy chleb kubkowy
Składniki
-
4 kubki
-
2 szklanki letniej wody
-
2 łyżeczki soli
-
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
-
2 łyżeczki
metoda
Mąkę wymieszać z kminkiem, solą i drożdżami. Dodać wodę i wymieszać. Miskę ze stosunkowo płynnym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na noc – minimum 5 godzin, optymalnie 9 godzin. Rozgrzej piekarnik do 230-240°C i podgrzej formę, najlepiej szklaną z pokrywką. Musi być naprawdę ciepłe, żeby chleb się do niego nie przyklejał. Ciasto wlać do odpowiednio nagrzanej formy, przykryć i piec 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 10-15 minut, aby uzyskać skórkę.
3 wskazówki dotyczące pieczenia chleba z foremek
-
W przypadku tego przepisu na chleb stosunek mąki do wody wynosi zawsze 2:1.
-
Można również upiec ten chleb (orkiszowy, żytni, owsiany, pełnoziarnisty itp.).
-
Oprócz kminku do ciasta można dodać np. słonecznik, sezam, nasiona konopi, posiekane świeże zioła lub smażoną dymkę lub podsmażony czosnek.
Domowy chleb tostowy
Składniki
-
750 g gładkiej mąki chlebowej
-
550 ml letniego mleka
-
7 g suchych drożdży
-
13 g soli
-
25 g cukru
-
55 g roztopionego, ostudzonego + masło do wytarcia formy
-
1
metoda
Do mleka wmieszać drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstaw na około 10 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić zwarte ciasto. Wyrabiać około 15 minut (najlepiej robotem), a następnie przełożyć ciasto do czystego pojemnika. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Wyłożyć na posypany mąką wałek do ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozciągnij każdą część na długość prostokątnej formy i szczelnie zawiń. Obie zwinięte części układamy obok siebie w wysmarowanej masłem formie i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 15-20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec na złoty kolor przez około 50 minut.
Domowy chleb na zakwasie
Składniki
-
400 g mąki pszennej
-
300 g mąki żytniej
-
300g
-
1 łyżeczka kminku
-
2 łyżeczki soli
-
około 500 ml wody
Przygotowanie
Wymieszaj obie mąki, kminek i sól, stopniowo dodawaj wodę w razie potrzeby. Dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto. Ciasto powinno być gęste i gładkie. Przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 3 godziny, w trakcie wyrastania zagniatając ciasto raz lub dwa razy. Z chleba na zakwasie uformuj upieczony chleb, ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 240-250°C. Piec około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 230°C i piec kolejne 30 minut. Możemy pozwolić chlebowi wyrosnąć nawet po wyłączeniu piekarnika. Chleb kroimy dopiero po ostygnięciu.
5 przepisów na niesamowite pyszności z czerstwego chleba
Jeśli jest jasne, że nie będziesz już jadł chleba, pokrój go w kostkę i zamroź lub wysusz. Można wtedy szybko przygotować np. grzanki do zupy czosnkowej, grochowej czy dyniowej albo na sałatkę i inne pyszności.
- Zupa: Na rozgrzanym tłuszczu (tłuszcz, olej) podsmaż cebulę na złoty kolor, zalej wodą lub bulionem, dodaj kostkę chleba i powoli smaż, aż chleb będzie ugotowany. Można wtedy mieszać patyczkiem, ale nawet nie jest to konieczne. W razie potrzeby dodać płyn. Na koniec dodać wyciśnięty majeranek, sól i pieprz do smaku.
- Frytki: Stary chleb pokroić w cienkie plasterki i wymieszać w misce z mieszanką oliwy, wyciśniętego czosnku, mielonej czerwonej papryki i soli (lub według własnego uznania). Następnie upiec w piekarniku.
- Talerze: Chleb namoczyć w wodzie lub bulionie, pozostawić do namoczenia i odsączyć z nadmiaru płynu. Dodać przyprawy (sól, pieprz, ), czosnek i jajko. Resztki z lodówki wykorzystaj na naleśniki – kiełbaski, twardy ser, odpowiednie warzywa. Wszystko drobno posiekać i wymieszać z masą. Formujemy kotlety i smażymy je na patelni na oleju lub pieczemy w piekarniku.
- Ziemniaky: Kromkę chleba namoczyć w letnim mleku lub wodzie, dodać , , sól, pieprz, jajko i 1 starte ciasto. Ciasto powinno być gęstsze niż na placki ziemniaczane. Smażymy naleśniki na rozgrzanym tłuszczu.
- Dalamianky: Włóż kostki chleba z około 5 kromek do szklanki letniej wody, pozwól im namoczyć się i odcedzić. Namoczone kostki chleba zmiksuj blenderem ręcznym. Dodać 3,5 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, ¾ kostki drożdży, szczyptę cukru i 1 łyżeczkę kminku. Wyrobić nieklejące się ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut. Z wyrośniętego ciasta odrywać łyżki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię dalamanu posmaruj wodą i posyp grubą solą. Odetnij górę bułek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 30 minut.
Możesz być zainteresowanym także tym:
Artykuły o koronawirusie znajdziesz w specjalnym: