Upiecz chleb w domu + 5 przepisów na pyszności ze starego chleba

Ludzie od tysięcy lat pieczą własny chleb w domu, więc czemu by nie spróbować i Ty? Upieczenie pachnącego i chrupiącego chleba nie jest wcale takie trudne, a przynajmniej masz pewność, że wiesz, co jesz. Choć nie zakładamy, że domowego chleba nie od razu zjada się na świeżo, to jednak mamy dla Was wskazówki, jakie pyszności można w zabawny sposób przygotować z utwardzonego lub mrożonego chleba. Upiecz domowy chleb kubkowy, na zakwasie lub tostowy według naszych przepisów.

Domowy chleb kubkowy

Składniki

  • 4 kubki

  • 2 szklanki letniej wody

  • 2 łyżeczki soli

  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży

  • 2 łyżeczki

metoda

Mąkę wymieszać z kminkiem, solą i drożdżami. Dodać wodę i wymieszać. Miskę ze stosunkowo płynnym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na noc – minimum 5 godzin, optymalnie 9 godzin. Rozgrzej piekarnik do 230-240°C i podgrzej formę, najlepiej szklaną z pokrywką. Musi być naprawdę ciepłe, żeby chleb się do niego nie przyklejał. Ciasto wlać do odpowiednio nagrzanej formy, przykryć i piec 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 10-15 minut, aby uzyskać skórkę.

3 wskazówki dotyczące pieczenia chleba z foremek

  1. W przypadku tego przepisu na chleb stosunek mąki do wody wynosi zawsze 2:1.

  2. Można również upiec ten chleb (orkiszowy, żytni, owsiany, pełnoziarnisty itp.).

  3. Oprócz kminku do ciasta można dodać np. słonecznik, sezam, nasiona konopi, posiekane świeże zioła lub smażoną dymkę lub podsmażony czosnek.

Domowy chleb tostowy

Składniki

  • 750 g gładkiej mąki chlebowej

  • 550 ml letniego mleka

  • 7 g suchych drożdży

  • 13 g soli

  • 25 g cukru

  • 55 g roztopionego, ostudzonego + masło do wytarcia formy

  • 1

metoda

Do mleka wmieszać drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstaw na około 10 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić zwarte ciasto. Wyrabiać około 15 minut (najlepiej robotem), a następnie przełożyć ciasto do czystego pojemnika. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Wyłożyć na posypany mąką wałek do ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozciągnij każdą część na długość prostokątnej formy i szczelnie zawiń. Obie zwinięte części układamy obok siebie w wysmarowanej masłem formie i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 15-20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec na złoty kolor przez około 50 minut.

Domowy chleb na zakwasie

Składniki

  • 400 g mąki pszennej

  • 300 g mąki żytniej

  • 300g

  • 1 łyżeczka kminku

  • 2 łyżeczki soli

  • około 500 ml wody

Przygotowanie

Wymieszaj obie mąki, kminek i sól, stopniowo dodawaj wodę w razie potrzeby. Dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto. Ciasto powinno być gęste i gładkie. Przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 3 godziny, w trakcie wyrastania zagniatając ciasto raz lub dwa razy. Z chleba na zakwasie uformuj upieczony chleb, ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 240-250°C. Piec około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 230°C i piec kolejne 30 minut. Możemy pozwolić chlebowi wyrosnąć nawet po wyłączeniu piekarnika. Chleb kroimy dopiero po ostygnięciu.

5 przepisów na niesamowite pyszności z czerstwego chleba

Jeśli jest jasne, że nie będziesz już jadł chleba, pokrój go w kostkę i zamroź lub wysusz. Można wtedy szybko przygotować np. grzanki do zupy czosnkowej, grochowej czy dyniowej albo na sałatkę i inne pyszności.

  1. Zupa: Na rozgrzanym tłuszczu (tłuszcz, olej) podsmaż cebulę na złoty kolor, zalej wodą lub bulionem, dodaj kostkę chleba i powoli smaż, aż chleb będzie ugotowany. Można wtedy mieszać patyczkiem, ale nawet nie jest to konieczne. W razie potrzeby dodać płyn. Na koniec dodać wyciśnięty majeranek, sól i pieprz do smaku.
  2. Frytki: Stary chleb pokroić w cienkie plasterki i wymieszać w misce z mieszanką oliwy, wyciśniętego czosnku, mielonej czerwonej papryki i soli (lub według własnego uznania). Następnie upiec w piekarniku.
  3. Talerze: Chleb namoczyć w wodzie lub bulionie, pozostawić do namoczenia i odsączyć z nadmiaru płynu. Dodać przyprawy (sól, pieprz, ), czosnek i jajko. Resztki z lodówki wykorzystaj na naleśniki – kiełbaski, twardy ser, odpowiednie warzywa. Wszystko drobno posiekać i wymieszać z masą. Formujemy kotlety i smażymy je na patelni na oleju lub pieczemy w piekarniku.
  4. Ziemniaky: Kromkę chleba namoczyć w letnim mleku lub wodzie, dodać , , sól, pieprz, jajko i 1 starte ciasto. Ciasto powinno być gęstsze niż na placki ziemniaczane. Smażymy naleśniki na rozgrzanym tłuszczu.
  5. Dalamianky: Włóż kostki chleba z około 5 kromek do szklanki letniej wody, pozwól im namoczyć się i odcedzić. Namoczone kostki chleba zmiksuj blenderem ręcznym. Dodać 3,5 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, ¾ kostki drożdży, szczyptę cukru i 1 łyżeczkę kminku. Wyrobić nieklejące się ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut. Z wyrośniętego ciasta odrywać łyżki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię dalamanu posmaruj wodą i posyp grubą solą. Odetnij górę bułek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 30 minut.

Możesz być zainteresowanym także tym:

Artykuły o koronawirusie znajdziesz w specjalnym:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *