Czas na czosnek nadchodzi wraz z końcem sezonu na bardziej znany dziki czosnek. Może go doskonale zastąpić, gdyż ma podobne działanie, zapach i smak, a wszystkimi jego dobrodziejstwami można cieszyć się od wiosny do jesieni. Wiosną zbieramy młode wierzchołki rośliny, kwitnącą łodygę do końca sierpnia, po dojrzeniu nasion i korzeń jesienią. Czosnku w przyrodzie jest pod dostatkiem, dlatego nie jest trudno go zebrać o każdej porze.
W przyrodzie spotykamy go głównie w dużych pęczkach, obficie rośnie na obrzeżach wilgotnych lasów, nad brzegami stawów, w rowach i w ogrodach jako chwast. Młode liście rosnące wiosną są dość podobne do starszych liści, przypominają wtedy pokrzywę i pokrzywę, ale po zmiażdżeniu pachną jak czosnek niedźwiedzi. Czosnek kwitnie na biało i dorasta do wysokości prawie jednego metra.
Czosnek leczniczy – działanie
„Czosnek leczniczy to zioło chwastowe, dlatego niestety staramy się go jak najszybciej pozbyć z ogrodu. Zanim go jednak wyrzucimy, powinniśmy zdać sobie sprawę, że ma on takiego, który potrafi go doskonale zastąpić, a w dodatku świeżym czosnkiem możemy cieszyć się znacznie dłużej, praktycznie od wczesnej wiosny do późnej jesieni.” wprowadzony przez zielarza Martina Kolára. Zioło ma działanie przeciwutleniające, dezynfekujące, antybiotykowe, przeciwzapalne, odtruwające, gojące i rzekomo przeciwnowotworowe.
Na co pomaga czosnek?
-
Czosnek zawiera głównie witaminy A, B i E, a także minerały: potas, wapń, magnez, selen, miedź, żelazo i mangan. Po rozdrobnieniu uwalniają się olejki eteryczne z gorczycy, które nadają roślinie ostry aromat i palący smak.
-
Dezynfekuje drogi moczowe, jelita i drogi oddechowe. Oczyszcza krew, hamuje rozprzestrzenianie się bakterii chorobotwórczych i wspomaga odporność.
-
Czosnek sprawdził się jako środek wspomagający przy chorobach pęcherzyka żółciowego, jelit, wątroby i trzustki, a także przy wzdęciach. Skutecznie wspomaga wiosenne zabiegi oczyszczające, usprawnia także spalanie tkanki tłuszczowej.
-
Żucie świeżych liści czosnku pomaga zapobiegać chorobom przyzębia i zmniejsza nieświeży oddech.
-
Zewnętrznie stosuje się go w leczeniu wysypek i egzemy; papkowate okłady z rozgniecionych lub rozdrobnionych liści działają przeciwzapalnie i stosuje się je na niegojące się rany, ukąszenia owadów i różne urazy skóry. W leczeniu chorób skóry warto spożywać także czosnek, gdyż oczyszczanie jelit oraz prawidłowa praca wątroby i trzustki korzystnie wpływają na gojenie.
Jak używać czosnku
Od kwietnia zbiera się młode wierzchołki rośliny, całą kwitnącą łodygę lub liście aż do końca sierpnia, po dojrzeniu nasion i wreszcie można wykorzystać także mocny korzeń. Świeże jest najlepsze; można go suszyć, ale susząc traci to, co najcenniejsze. Lepszą konserwacją jest zamrażanie lub moczenie w occie lub oleju.
Do celów leczniczych tradycyjna medycyna ludowa używa głównie nalewki (która jest najlepszym i najłagodniejszym sposobem konserwacji i konserwacji) lub maceratu, jako napar lub wywar, czosnek nie jest dobry. Zamiast gorczycy można użyć dojrzałych nasion, a nawet można je z nich przygotować, ale to piplačka. I wreszcie możemy jesienią wykopać korzeń, który można wykorzystać podobnie
Herbata czosnkowa
Składniki
-
1 łyżka drobno posiekanego czosnku
-
200 ml zimnej wody
metoda
Czosnek zalewamy zimną, najlepiej przegotowaną wodą i pozostawiamy na noc (około 8 godzin), aby macerował. Odcedź i wypij rano.
Używać
W ramach kuracji oczyszczającej pijemy jedną herbatkę czosnkową dziennie przez 10 dni, jako wsparcie diet redukcyjnych przez dwa tygodnie.
Nalewka/krople czosnkowe
Składniki
-
30 g świeżo zebranego czosnku
-
150 ml wódki lub wina śliwkowego
metoda
Zalać ziele alkoholem (zioło musi być całkowicie zanurzone) i odstawić w dobrze zamkniętym pojemniku na dwa do czterech tygodni w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Co jakiś czas dokładnie potrząsamy. Następnie przecedź przez filtr do kawy lub grube sitko i przelej do szklanek z zakraplaczem. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Używać
Nalewkę stosujemy kropla po kropli, około 20 kropli trzy razy dziennie po posiłkach. Pomaga przy bólach gardła i stanach zapalnych dróg oddechowych, działa przeciw wzdęciom, problemom z pęcherzem czy trzustką. Dobrze wpływa na wzmocnienie odporności.
Czosnek w kuchni
Czosnek pachnie i smakuje jednocześnie czosnkiem i musztardą, używa się go podobnie do szczypiorku czosnkowego lub szczypiorku. Jeśli używamy go do dań na gorąco, musimy dodać go na końcu, w przeciwnym razie całkowicie stracimy jego typowy smak.
Surowy czosnek dodaje się do sałatek, past, dipów, farszów, klopsów, ziemniaków i zup-kremów, dobrze komponuje się z rybami i jagnięciną.
Czosnek świetnie komponuje się z do, jako dodatek do dressingów olejowych i octowych. Pesto czosnkowe jest świetne! Najsmaczniejsze i przede wszystkim najskuteczniejsze dla zdrowia są świeże wiosenne liście ułożone na chlebie z masłem lub twarogiem!
Pesto czosnkowe
Składniki
-
200 g czosnku (w proporcji 1:1)
-
200 g nasion słonecznika lub sosny
-
200 ml wysokiej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia lub oleju słonecznikowego
-
około 1 łyżeczka soli do smaku
metoda
Nasiona prażymy na suchej patelni i rozcieramy, dodajemy posiekany świeżo zerwany czosnek, oliwę i mieszamy na gładką masę. Pesto przechowujemy w lodówce.