Jakie są ryby do smaku podczas weekendu nad jeziorem? Każdy obszar, w którym znajduje się jezioro bogate w ryby, jest zazwyczaj usiany restauracjami i trattoriami, które oferują swoim klientom specjały kuchni lokalnej.
Wybór może być zatem bardzo różnorodny, nawet jeśli istnieją gatunki ryb słodkowodnych, których nie może zabraknąć na stole smakoszy kochających ryby jeziorne. Dowiedzmy się więcej.
Które ryby jeziorne spróbować i jak je ugotować, aby skosztować wykwintnych potraw
Istnieje kilka możliwości zjedzenia pysznego posiłku ze świeżymi rybami z jeziora. Jeśli zdecydowałeś się spędzić weekend w górach lub na wsi, gdzie znajduje się jezioro, możesz bezpośrednio łowić ryby, jeśli jest to dozwolone.
Można też usiąść wygodnie w pobliskiej restauracji i zamówić którąś z nich przepisy na ryby słodkowodne zaprojektowane przez dyżurującego szefa kuchni. Ale jakich ryb koniecznie trzeba spróbować podczas weekendu nad jeziorem?
Karp. Zacznijmy od karpia Jego Królewskiej Mości, słodkowodnej ryby o lekko ziemistym smaku, którą można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Często jest marynowany i grillowany lub smażony, aby uzyskać chrupiącą skórkę.
Na poziomie regionalnym karp jest głównym bohaterem wielu przepisów, na przykład w Umbrii robi się porchettatę z szynką i dzikim koprem włoskim, w Lombardii gotuje się go z winem i liśćmi laurowymi, w Lacjum dodaje się oliwki i warzywa. Można też zrobić prostą wersję z koperkiem i cytryną.
Pstrąg. Kontynuujemy z inną bardzo znaną rybą jeziorną, którą obecnie często można znaleźć u miejskich sprzedawców ryb lub na stoiskach rybnych w supermarketach, a mianowicie pstrągu. To ryba o delikatnym i soczystym smaku, doskonała do przygotowania na różne sposoby.
Można go przyrządzić grillowanego, wędzonego lub pieczonego. Sugerujemy, abyś przyjrzał się tym lekkim i smacznym, które możesz przygotować w kilka minut, aby na stole pojawiło się zdrowe i pożywne danie rybne.
Okoń. Wreszcie kończymy naszą łapankę ryb do degustacji podczas weekendowego pobytu nad jeziorem z okoniem królewskim. To ryba o lekko słodkim smaku i jędrnym miąższu. Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia czy grillowania. Aby znaleźć odpowiedni pomysł na podanie go na stół, sugerujemy zapoznanie się z naszą kolekcją znajdziesz wiele dań, które przypadną Ci do gustu.