Nie ma nic lepszego niż świeże warzywa z własnego ogródka. Jeśli powoli zastanawiacie się, czym w sezonie wzbogacić swoje domowe stoły, nie zapomnijcie o starej, dobrej sałacie, która będzie nie tylko świetnym dodatkiem do smacznego obiadu, ale też czymś drobnym do przekąszenia, jeśli macie ochotę obserwując linię.
Zdrowa dobroć
Sałata to bardzo popularne warzywo liściaste. Jest doskonałym źródłem witamin, minerałów i błonnika, dlatego warto rozważyć jego spożycie. Przyniesie Ci to same korzyści, takie jak obniżenie cholesterolu czy zapobiegnięcie problemom z pamięcią.
Właśnie do tego dążymy
Jeśli zdecydowałeś się na uprawę tego mało wymagającego warzywa również w tym roku, możesz powoli przystąpić do przygotowań. Zaleca się rozpoczęcie wysiewu nasion 2-3 miesiące wcześniej. Jeśli nie przygotowałeś się i chcesz od razu zasadzić, masz dwie możliwości – kup gotowe rozsady lub posadź nasiona bezpośrednio w ogrodzie. Marzec jest na to idealnym miesiącem… Sałatę można uprawiać w cieplejszych rejonach już od marca. Powtarzający się siew można spokojnie przeprowadzić do końca września.
Uprawa z nasion
Umieść nasiona w przygotowanych rzędach po trochu, w odległości co najmniej 25-30 centymetrów. Ważne jest, aby pozostawić wystarczająco dużo miejsca na rozwój przyszłych owoców. Wczesną wiosną zaleca się stosowanie włókniny, która utrzymuje optymalną temperaturę, dzięki czemu rośliny mogą szybciej wschodzić i rosnąć. Naszą radą jest sadzenie sałaty razem z koperkiem, cebulą, marchewką lub ogórkami – mają one podobny system uprawy.
Uprawa z rozsady
Przygotowane sadzonki sałaty można sadzić płytko w rabatce kwiatowej w rozstawie około 20 centymetrów. Najważniejsze jest, aby nie wkładać przeszczepu zbyt głęboko w ziemię. Może to skomplikować wzrost samej rośliny. Ważne jest, aby owoc rósł szybko – im szybciej będzie rósł, tym będzie bardziej miękki i smaczniejszy.
Podobnie jak w przypadku sadzenia z nasion, dobrze jest zabezpieczyć sadzonki włókniną. Nie tylko zabezpieczysz je przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi i przymrozkami, ale także zapewnisz im odpowiednią wilgotność.
Uważaj na szkodniki
Jeśli jesteś zapalonym ogrodnikiem, na pewno wiesz, że największym strachem przed sałatą są ślimaki. Przygotuj się i przygotuj dla nich „miły poczęstunek”. Powszechnie dostępne w Twojej kuchni składniki, takie jak soda oczyszczona, skorupki jaj czy ocet, pomogą Ci przygotować smaczną sałatkę. Kolejną świetną wskazówką jest posadzenie w pobliżu sałatki aromatycznych ziół (takich jak tymianek lub szałwia). W ten sposób ślimaki zostaną odstraszone od kuszącej uczty.
Śledź naszego Instagrama