Ryż to jedno z popularnych dań, które najczęściej podaje się jako dodatek zamiast ziemniaków. Uznawana jest za żywność zdrową, dlatego wchodzi w skład doskonałych dań, zup, risotto i porcji mieszanek warzywnych, a także słodkich puddingów i puddingów. Idealnym rozwiązaniem jest zastąpienie ryżu białego ryżem brązowym, co jest o wiele korzystniejsze i może zastąpić ziemniaki czy makaron jako dodatek. Dlaczego warto włączyć brązowy ryż do swojej diety?
Ryż brązowy może zastąpić ryż biały
Jaka jest różnica między ryżem białym i brązowym? Te dwie serie różnią się smakiem, kształtem i wielkością, a wartości zdrowotne również odgrywają rolę. Coraz częściej stosuje się ryż biały, ponieważ jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale nie zawiera żadnych korzystnych składników odżywczych. Ryż brązowy jest nierafinowany i zawiera pełne ziarna, z usuniętymi jedynie zewnętrznymi łuskami. Ten rodzaj ryżu jest ważny ze względu na zawarte w nim suplementy i minerały, w tym magnez, żelazo, mangan, cynk, wapń, selen i potas. Ponadto jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E i witaminy K.
Dłuższe przygotowanie i trawienie
Ryż brązowy przygotowuje się podobnie jak ryż biały i może go całkowicie zastąpić. Jego przygotowanie trwa dłużej i ma niższy indeks glikemiczny (ok. 50-55), dzięki czemu trawienie przebiega bardziej stopniowo. Może to być zaleta potrzebna diabetykom, dla których stopniowe uwalnianie energii życiowej ma większy sens w celu zrównoważenia poziomu glukozy we krwi. Ryż brązowy polecany jest przy odchudzaniu, ponieważ zawiera ogromną ilość błonnika, który zapewni uczucie sytości na długi czas i nie ma wtedy ryzyka przejadania się.
Idealna bezglutenowa przystawka
Dodatkowo ryż brązowy jest atrakcyjny dla osób na diecie bezglutenowej lub chorych na celiakię, gdyż jest rzeczywiście bezglutenowy i w pełni bezpieczny dla jelit. Jest to również wybór dla pacjentów kardiologicznych, ponieważ obniża zły cholesterol i zmniejsza ryzyko cukrzycy. W każdym razie z brązowym ryżem nie należy przesadzać, gdyż zawiera kwas fitynowy i nieco dużą ilość nieorganicznego arsenu, który zwiększa ryzyko raka. Aby zmniejszyć zawartość arsenu, zaleca się następnie gotowanie tego rodzaju ryżu w dużej ilości wody (około 5:1) i dokładne wypłukanie ziaren przed gotowaniem.
Źródła informacji: ireceptar.cz, kulturistika.com
Zdjęcie poglądowe: Pixabay