Przygotuj prawdziwy puszysty pierożek karlowarski: takiej przystawce nie będziesz mógł się oprzeć

Kluski karlowarskie (lub też „kluski karłowe”) wyróżniają się specyficznym aromatem i smakiem. Choć na pierwszy rzut oka może się to wydawać trudnym przepisem, poradzą sobie z nim nawet mniej doświadczeni kucharze. Najlepsze jest to, że potrzebujesz tylko kilku popularnych składników.

Jeśli nie masz odwagi pakować się w torby, śmiało możesz ugotować kluskę w kubkach. W niecałe pół godziny możesz mieć na stole tradycyjny czeski dodatek do dowolnego dania z sosem lub czeski klasyk „kluski-wieprzowina-zielonka”.

Potrzebujesz

  • 7 starszych bułek/bułeczek,
  • 2 jajka wielkości M,
  • 200 ml pełnotłustego, letniego mleka,
  • 100 g grubej mąki,
  • 2 garści posiekanej natki pietruszki,
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej,
  • sól

Zbliżać się

  1. Dzień wcześniej ciasto pokroić w drobną kostkę i pozostawić do swobodnego wyschnięcia na powietrzu. Jeśli nie masz czasu na ten krok, możesz „dosuszyć” ciasto w lekko nagrzanym piekarniku w ciągu około 10 minut.
  2. W międzyczasie w dużej misce przygotuj letnie mleko z żółtkami i ubij je.
  3. Do powstałej masy wsypać mąkę, goździki, gałkę muszkatołową i sól. Dokładnie wymieszaj masę.
  4. Na koniec dodajemy suszone kawałki chleba i ubity z białek śnieg, który tylko lekko mieszamy.
  5. Wciśnij mieszaninę do rękawa cukierniczego i mocno zawiąż oba końce. Włóż torebkę do wrzącej wody i gotuj przez około 20 minut.
  6. Podczas gotowania kluski zwiększą swoją objętość, ale jest to całkowicie normalne. Po wyjęciu z wanny przekłuwamy torebkę widelcem i pozwalamy klusce odpocząć.
  7. Po lekkim przestudzeniu wyjąć woreczek i pokroić kluskę.

Wskazówka

Alternatywnym preparatem jest możliwość gotowania w kubku. Jedyną różnicą jest to, że przygotowane ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i posypanych grubą mąką. Zalecamy napełnianie kubków tylko w dwóch trzecich, ze względu na zwiększenie objętości ciasta podczas gotowania.

Włóż kubki do garnka z wrzącą wodą, tak aby nie sięgała więcej niż dwie trzecie wysokości. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 do 25 minut. Po ostygnięciu przejedź nożem po brzegach i oddziel kluskę od kubka.

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *